Bazı bireyler aniden yoğun bir korku yaşayabilir ya da hayatlarının kontrolünü kaybetmiş gibi hissedebilirler. Korkudan kaynaklı birtakım fiziksel semptomlara da yol açan bu durum panik atak olarak tanımlanır. Panik atak her ne kadar hayati bir tehlikeye neden olmasa da bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Panik atak hakkında daha fazla bilgi edinmek ve "Panik atak belirtileri nelerdir?", "Panik atak neden olur?" gibi merak edilen soruların yanıtlarını öğrenmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Panik Atak Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Bir tür korku tepkisi olarak bilinen panik atak vücudun tehlikeye, strese ya da heyecana karşı verdiği tepkinin aşırı olması durumudur. Panik atak anında bireyde kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma ve terleme gibi birtakım fiziksel semptomlar görülebilir. Aynı zamanda bazı bireyler kalp krizi geçiriyormuş gibi bir hisse de kapılabilirler. Bu ataklar panik bozukluğun temel özelliği olarak bilinir.
Panik ataklar, düzenli (tipik) panik ataklar ve sessiz panik ataklar olarak iki kategoriye ayrılır. Sessiz panik atakta belirgin semptomlar görülmez. Bu yönüyle düzenli panik ataktan farklıdır. Ancak her iki tür de psikolojik açıdan aynı derecede şiddetlidir.
Panik atak bireyin bulunduğu ortama ya da duruma göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Panik atak çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Spontan panik atak
- Durumsal panik atak
- Durumsal olarak yatkınlık gösterilen panik atak
Gece panik atakları da bireyin korkuyla uykusundan uyanmasına neden olabilen, genellikle REM dışı uyku sırasında ortaya çıkan ani ve yoğun korku ataklarıdır. Gece panik atakları nefes almakta güçlük çekmeye, anksiyeteye, kalp atışının hızlanmasına, terlemeye, titremeye ve göğüs ağrısına neden olabilir. Bu ataklar birkaç dakika içerisinde zirveye ulaşır ve yaklaşık bir saat kadar sürebilir. Gece panik atağının ardından yeniden uykuya dalmak da biraz zaman alabilir. Bu atakların tetikleyicisi genellikle stres ya da travmatik olaylardır. Ancak tetikleyiciler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Spontan Panik Atak
Spontan panik atak, genellikle hiçbir uyarı vermeden aniden gerçekleşen panik atak türüdür. Spontan panik atakla ilgili olabilecek herhangi bir durumsal veya çevresel tetikleyici bulunmaz. Bu panik atak türü, uyku esnasında bile meydana gelebilir.
Durumsal Panik Atak
Durumsal panik atak, belli bir durumla bağlantılı olarak gerçek veya beklenen bir maruziyet sonucu ortaya çıkan panik atak türüdür. Örneğin, uçağa binmekten korkan birey uçakla seyahat ederken panik atak yaşayabilir.
Durumsal Olarak Yatkınlık Gösterilen Panik Atak
Korku ya da endişe duyulan bir durumla karşı karşıya kalınmasına rağmen atağın her zaman ortaya çıkmadığı bir panik atak türüdür. Ancak yine de bireyin bu tarz bir olayla karşılaştığında atak geçirme ihtimali yüksektir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik ataklar çoğunlukla aniden ortaya çıkar ve başlangıçta herhangi bir uyarı vermez. Panik atak belirtilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Yaklaşan bir tehlike veya felaket hissi,
- Kontrol kaybı,
- Ölüm korkusu,
- Terleme,
- Hızlı kalp atışı,
- Titreme ve sallanma,
- Baş dönmesi,
- Sersemlik veya baygınlık hissi,
- Göğüs ağrısı,
- Nefes darlığı,
- Mide bulantısı,
- Sıcak basması,
- Karın krampları,
- Ağız kuruluğu,
- Uyuşma ve karıncalanma hissi,
- Baş ağrısı,
- Kopukluk hissi.
Gece panik atak belirtileri de şu şekilde sıralanabilir:
- Göğüste ağrı,
- Ürperme,
- Mide bulantısı,
- Yoğun bir korku duygusu,
- Aşırı terleme,
- Kalp atışlarında hızlanma,
- Titreme veya sarsılma,
- El veya ayak parmaklarında karıncalanma ya da uyuşukluk hissi.
Anksiyete ve panik atak belirtilerinin bir kısmı benzerlik gösterse de bu iki durum birbirinden oldukça farklıdır. Panik atak aniden gelen dakikalar hatta saatler sürebilen bir korku ve felaket hissidir. Ancak anksiyete kaygının fazla olduğu ve bu hislerin aşırı derecede artış gösterdiği dönemlerde ortaya çıkabilir. Bu dönemde birey gece uyumakta güçlük çekebilir ya da odaklanma sorunları yaşayabilir. Bireylerin genel olarak gergin hissettikleri bu süreç günler veya haftalar sürebilir.
Panik Atak Neden Olur?
Panik atağın sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak panik atağa yol açabilen bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Genetik faktörler,
- Olumsuz duygulara daha yatkın olmak,
- Büyük bir stres yaşamak,
- Strese karşı daha hassas olmak,
- Beynin bazı bölümlerinin işleyiş biçiminde değişiklikler.
Panik ataklar bu tarz durumlarla birlikte de ortaya çıkabilir:
- Anksiyete bozuklukları,
- Psikotik bozukluklar,
- Travmayla ve stresle ilişkili bozukluklar,
- Duygudurum bozuklukları,
- Fobiler,
- Madde kullanım bozuklukları,
- Bazı tıbbi durumlar.
Panik atak vücudun verdiği bir çeşit savaş ya da kaç tepkisi olarak da bilinir. Bu tepkiye neden olabilen bazı faktörler de şu şekilde sıralanabilir:
- Kronik Stres: Vücudun adrenalin gibi stres kimyasallarını normalden daha yüksek seviyelerde üretmesine neden olur.
- Akut Stres: Travmatik bir olay ânı gibi durumlar vücudun aniden büyük miktarda stres kimyasallarıyla dolmasına yol açabilir.
- Alışılmış Hiperventilasyon (Sık Nefes Alma): Kanda yeterli miktarda karbondioksit olmadığından kan gazlarının dengesinin bozulması durumudur.
- Yoğun Fiziksel Egzersiz: Bazı bireylerde aşırı reaksiyonlara neden olabilir.
- Aşırı Kafein Tüketimi: Kahve ve çay başta olmak üzere bazı içecekler kafein içerir. Kafein güçlü bir uyarıcı olduğundan bireyde panik atak benzeri semptomlara yol açabilir ya da panik atağı olan bireylerin ataklarını tetikleyebilir.
- Bazı Hastalıklar: Bireyde fiziksel değişikliklere neden olabilir.
- Ortam Değişikliği: Aşırı kalabalık, sıcak veya havasız bir ortama girmek panik atak semptomlarını tetikleyebilir.
Panik Atak Risk Faktörleri Nelerdir?
Panik atak erkeklere kıyasla kadınları daha fazla etkileyen bir durum olarak bilinir. Panik atak semptomları da genellikle ergenlik döneminin sonlarında veya erken yetişkinlik döneminde görülmeye başlar.
Bazı bireylerin panik atağa yakalanma riski diğerlerine göre daha fazla olabilir. Bazı risk grupları ve risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Aile geçmişinde panik atak veya panik bozukluk öyküsü olan bireyler,
- Sevilen birinin ani ölümü ya da ciddi bir hastalığa yakalanması gibi büyük stres yaratan durumlar,
- Cinsel saldırı, doğal afet ya da trafik kazası gibi travmatik bir olay yaşamak,
- Boşanma veya aileye bir bebeğin katılması gibi büyük yaşam değişiklikleri,
- Sigara kullanımı,
- Aşırı kafein tüketimi,
- Çocuklukta fiziksel veya cinsel tacize maruz kalmak.
Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik atak erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleriyle kalıcı olarak iyileşebilen bir hastalıktır. Ancak bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda zaman zaman daha hafif semptomlar tekrar ortaya çıkabilir. "Panik atak geçer mi?" sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
"Panik atak nasıl tedavi edilir?" sorusuna yanıt olarak verilebilecek bazı uygulamalar bulunur. Panik atak sırasında uygulanabilecek bazı adımlar bireyin bu durumla daha kolay baş etmesine yardımcı olabilir. Bu adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Nefese odaklanmak ve yavaşça nefes alıp vermeye konsantre olmak,
- Obje ya da tablo gibi bir noktaya odaklanmak,
- Topraklanma tekniklerini denemek.
"Panik atak anında ne yapılmalı?" sorusunun cevabını kısaca bu şekilde verilebilir.
"Gece panik atağı nasıl geçer?" sorusuna yanıt olarak da gece panik atağı tedavisinin çeşitli terapilerden, rahatlama tekniklerinden, ilaçlardan ve kişisel bakımdan oluştuğunu söyleyebiliriz.
Panik atak tedavisinde başvurulan bazı seçenekler de şu şekilde sıralanabilir:
- Panik atak ilaçları,
- Doğru nefes alma teknikleri,
- Psikoterapi,
- Stres yönetimi teknikleri,
- Bilişsel davranış terapisi,
- Rahatlama teknikleri,
- Problem çözme becerilerini geliştirmek,
- Beslenmeye ve uyku düzenine dikkat etmek,
- Düzenli olarak egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri.
Bu rahatsızlığın etkili bir şekilde yönetilmesi için birey mutlaka yardım almalıdır. Bu noktada genellikle doktor tarafından bireyin sağlık durumuna uygun bir tedavi yöntemi izlenir.
"Panik atak nasıl yenilir?" sorusuna yanıt olarak panik atak tedavisinde bireye uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin psikoterapi ve antidepresan gibi birtakım ilaçlar olduğunu söyleyebiliriz. Psikoterapi genellikle bilişsel davranışçı terapi (BDT) ya da maruz bırakma terapisini kapsar.
Panik atağı önlemek için de birtakım yöntemler izlenebilir. "Panik atak nasıl önlenebilir?" sorusuna yanıt olabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Stresi yönetmeyi öğrenmek,
- Panik atak semptomlarınızı daha kötü hâle getirebilen kafein, alkol ve sigara gibi maddelerden kaçınmak,
- Sağlıklı bir diyet programı uygulamak,
- Stresle başa çıkmak, gerginliği azaltmak ve ruh hâlini iyileştirmek için düzenli olarak egzersiz yapmak,
- Bitkisel veya reçetesiz satılan ilaçları kullanmadan önce bir doktora danışmak.
Meditasyon da panik atak semptomlarının hafiflemesine ve bireyin kaygılarını yönetmesine yardımcı olabilir. Meditasyon bireyin rahatlamasını, nefesine ve ritmine odaklanmasını sağlar. Yaklaşık 15 dakika süren bir meditasyon sonrasında birey kendini rahatlamış hissedebilir ve zihnini kontrol altına alabilir. Böylece bireyin panik atak geçirmesine neden olabilen olumsuz duygular ve kaygılar da azalabilir.
Bu durum panik atak egzersizleri yaparak da kontrol altına alınabilir. Uygulanabilecek bazı panik atak egzersizleri şu şekilde sıralanabilir:
- 5-4-3-2-1 Yöntemi: Bu yöntemde bireyin anda kalabilmesi hedeflenir. Bireyin görebildiği beş, dokunabildiği dört, duyabildiği üç, koklayabildiği iki ve tadabildiği bir şey belirleyip bunları adlandırmasını içeren bir yöntemdir. Bu yöntemle birey duyularını harekete geçirerek zihnini rahatsız eden düşüncelerden arındırabilir.
- Suyun Topraklama Tekniği Olarak Kullanımı: Bireyin rahatlatıcı bir duş alması veya ellerini suya daldırması gibi duyusal bir deneyim yaşamasını içerir. Bu dokunma hissi ve akan su sesleri bireyi rahatlatabilir. Panik atak ve kaygı bozukluğu semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olan bu yöntemle birey olumsuz duyguları ve düşünceleri zihninden uzaklaştırabilir.
- Vücudu Hareket Ettirme: Yürüyüş veya zıplama gibi fiziksel aktiviteleri kapsayan bir tekniktir. Bireyin panik ataklarla ilişkilendirilen fizyolojik gerginliği ve huzursuzluğu dağıtması hedeflenir. Ayrıca bireyi rahatlamaya ve sakinliğe teşvik eder.
- Kutu Nefesi: Bu yöntem kontrollü bir nefes alma tekniğidir. Birey bu yöntemde dörde kadar nefes alır, dörde kadar nefesini tutar, dörde kadar nefesini verir ve tekrar dörde kadar nefesini tutar. Böylece bir kutu şekli oluşturur. Bu yöntem bireyin otonom sinir sistemini düzenleyerek vücudunun stres tepkisini azaltmaya ve panik atak semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Kutu nefesi, sakinlik ve kontrol duygusu sağlayarak bireyin kaygı ve ataklarını yönetebilmesi açısından etkili bir yöntemdir.
- Buzun Topraklama Tekniği Olarak Kullanımı: Bireyin anda kalmasını sağlamak için bir buz parçasını elinde tutmasını veya buzu gözlemlemesini içeren bir yöntemdir. Buzun soğukluğu, farklı bir uyaran olarak bireyin dikkatini dağıtmaya yardımcı olur. Panik atak esnasında gelişen fiziksel belirtilerin yanında farklı bir bedensel tepki de gelişmeye başlar. Birey bu tepkiye odaklandığında hızlı nefes alıp verme, uyuşma ve terleme gibi semptomlar yavaşça azalır. Ayrıca bu yöntem kontrol duygusunu yeniden kazanmanın da hızlı ve etkili bir yoludur.
- 4-7-8 Tekniği: Bu yöntemde bireyin kontrollü bir şekilde nefes almasına odaklanılır. Dörde kadar sayarak burundan sessizce nefes alınır, yediye kadar sayarak nefes tutulur. Ardından sekize kadar sayarak nefes ağızdan yavaşça verilir. Bu yöntem bireyin kalp atış hızının yavaşlamasına ve kaygılarını azaltıp rahatlamasına destek olur. Bu egzersiz sayesinde birey rahatsız edici hislerle başa çıkmayı öğrenebilir ve sakinliğini yeniden kazanabilir.
- Basınç Uygulamak: Ağır bir battaniyeye sarınma, sıkı bir sarılma veya elleri sıkıca birbirine bastırma gibi fiziksel temasları içeren bir yöntemdir. Bireyin dokunma reseptörlerini uyarır ve sinir sisteminde sakinleştirici bir tepkiyi tetikler. Böylece birey güven ve rahatlama duygusu yaşayabilir.
- Dikkati Dağıtmak: Bu yöntem bireyin rahatsız edici veya tetikleyici düşüncelerden uzaklaşması için ilgi çekici bir aktiviteye veya düşünme sürecine yönelmesini destekler. Geriye doğru sayma ya da alfabeyi geriye doğru okuma gibi aktiviteleri kapsar. Bireyin odağını daha pozitif bir yöne kaydırarak dikkatini dağıtmasına yardımcı olur.
- Sıcak Bir İçecek İçmek: Isının sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu nedenle sıcak çikolata ve çay gibi içecekler tüketmek bireyin kaygılarını azaltmaya yardımcı olabilir.
- Koku Duyusunu Kullanmak: Genellikle güzel bir anıyı hatırlatan hoş ve rahatlatıcı kokuların koklandığı bir yöntemdir. Koku alma sistemi beynin duygusal merkeziyle bağlantılıdır. Bu nedenle güzel anıları ve duyguları çağrıştıran kokular kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Vücut Taraması: Dikkati, ayak parmaklarından başlayıp başa kadar vücudun her bir bölümüne yöneltmeyi içeren bir tekniktir. Bu yöntem, fiziksel duyumların farkındalığını artırarak bireyin gerginliğini veya rahatsızlığını tanımlamasına yardımcı olur. Bireyi vücudunun her bölümünü sistematik olarak tarayıp rahatlamaya teşvik eder. Vücut taraması ayrıca bireyin kaygılarını azaltarak fizyolojik tepkileri üzerinde bir farkındalık ve kontrol duygusu geliştirmesine de destek olur.
- Esneme Hareketleri: Ataklar için bir topraklama tekniği olarak esneme, kasları nazikçe hareket ettirmeyi ve uzatmayı içerir. Bu yöntem bireyin fiziksel gerginliğini serbest bırakmasına, panik ve kaygı semptomlarını yönetmesine yardımcı olur. Basit esneme hareketleri veya kaygı için yoga pratiği yaparak sakinlik hissi desteklenebilir.
- Evcil Hayvanlarla Zaman Geçirmek: Bu yöntemde kaygı ve panik semptomlarını azaltmak için evcil hayvanların rahatlatıcı etkisinden yararlanılır. Bu yöntem, evcil hayvanların sakinleştirici etkisi ve koşulsuz sevgisi sayesinde bireyin stresli anlarda kendini daha rahat ve güvende hissetmesine destek olur. Bireyin stresli zamanlarını evcil hayvanıyla paylaşması, duygusal istikrarı destekleyebilir ve panik atakların yoğunluğunu hafifletebilir.
İlaç Tedavisi
Doktor tarafından bireyin sağlık durumuna uygun olarak reçete edilen birtakım ilaçlar panik atak semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Panik atak tedavisinde kullanılan bazı ilaç türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI'ler): Ciddi yan etki riski düşük olan SSRI antidepresanları, panik atak tedavisinde genellikle ilk tercih olarak önerilen ilaçlardır.
- Serotonin ve Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri (SNRI'ler): Bu ilaçlar da başka bir antidepresan sınıfına aittir. Panik bozukluğunun tedavisinde sıkça kullanılır.
- Benzodiazepinler: Bu sakinleştirici ilaçlar merkezî sinir sistemi depresanlarıdır. Ancak bağımlılık yapabilecekleri için genellikle kısa süreli kullanım için uygundur.
Terapi Desteği
Konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi, panik ataklar ve panik bozukluğu için etkili bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi, bireyin panik bozukluğunu anlamasına ve bununla nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olabilir.
Bilişsel davranış terapisi adı verilen psikoterapi yöntemi, bireyin kişisel deneyimleri yoluyla panik atak semptomlarının tehlikeli olmadığını öğrenmesine destek olur. Terapist, bireye panik atak semptomlarını güvenli ve tekrarlayıcı bir şekilde kademeli olarak yeniden yaratması için yardımcı olur. Panikle ilgili fiziksel hisler artık tehdit edici gelmediği zaman ataklar düzelebilir. Bu tedavi yöntemi başarılı olduğu takdirde bireyin panik atak nedeniyle uzak durduğu durumlara ilişkin korkularının üstesinden gelebilmesi de sağlanabilir.
Terapi desteğiyle panik atak semptomlarının birkaç hafta içinde azaldığı, aylar içinde büyük ölçüde azaldığı veya tamamen ortadan kalktığı görülebilir. Panik atakları kontrol altına almak veya tekrarlamalarını önlemek amacıyla tedaviye devam da edilebilir. Ancak bu tedaviden etkili bir sonuç almanın hem zaman hem çaba gerektirdiğini söylemek mümkündür.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Panik atak semptomlarının hafifletilebilmesi ve yönetilebilmesi konusunda birtakım yaşam tarzı değişiklikleri de etkili olabilir. Bireyin yapabileceği bazı yaşam tarzı değişiklikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Tedavi planına uymak,
- Bir destek grubuna katılıp benzer sorunlar yaşayan bireylerle bağlantı kurmak,
- Kafein, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak ya da kullanımını sınırlandırmak,
- Yoga ve nefes egzersizler gibi çeşitli rahatlama tekniklerini uygulamak,
- Fiziksel açıdan aktif olmak,
- Yeterli uyku uyumak.
Sıkça Sorulan Sorular
Panik atak geçiren biri nasıl sakinleştirilir?
Panik atak geçiren birini sakinleştirmek için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir:
- Sakin kalmaya ve bireye her şeyin yolunda olduğunu hissettirmeye çalışmak,
- Panik atak yaşayan bireyi yalnız bırakmayıp yanında kalmak,
- Bireyi henüz kendini hazır hissetmediği herhangi bir duruma zorlamamak,
- Bireyin neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmak,
- Panik atak geçiren bireyin daha yavaş nefes almasını sağlamaya çalışmak,
- Panik atak yaşayan bireyi daha sessiz bir yere götürmek,
- Bireyle basit ve kısa cümleler kurarak konuşmak,
- Anlayışlı, olumlu, cesaretlendirici olmaya çalışmak ve "Bunu atlatabilirsin." gibi cümleler kurmak,
- Öngörülebilir olmak ve sürprizlerden kaçınmak,
- Panik atak geçiren bireyin odaklanabilmesi için yardımcı olmaya çalışmak,
- Bireyi yardım alması için teşvik etmek.
Panik atak kaç dakika sürer?
Panik atak anı genellikle 5 ila 20 dakika kadar sürer. Ancak bazı durumlarda yaklaşık bir saat kadar da sürebilir.
Panik atak için hangi bölüme gidilir?
Panik atak için bir psikologla veya psikiyatristle görüşülmesi gerekir.
Panik atak tansiyonu yükseltir mi?
Kronik kaygı ve yüksek tansiyon arasında bağlantı bulunur. Bu nedenle panik atak tansiyonu yükseltebilir.
Panik atak genetik mi?
Panik bozukluklar genetik olabilir. Ancak bu hastalık ailesinde panik bozukluğu olmayan bireylerde de gelişebilir.
Panik atak yutkunma zorluğu yapar mı?
Panik atak gibi stres ve kaygı bozuklukları boğazda sıkışmaya ya da boğaza bir şey takılmış gibi hissedilmesine neden olabilir.
Panik atak sırt ağrısı yapar mı?
Gergin olan sırt kasları kaygı devam ettiği zaman daha uzun süre gergin kalır. Bu nedenle bireyin kaygılı ve stresli olduğu bir durumda sırt ağrısı görülebilir.
Panik atak mide bulantısı yapar mı?
Panik atak mide bulantısına neden olabilir. Bu semptom panik atak yaşayan bireylerin panik atak geçirmediklerini düşünüp ciddi bir sağlık sorunları olduğuna inanmalarına da yol açabilir.
Panik atak belirtileri hangi psikiyatrik rahatsızlıklarla benzerlik gösterebilir?
Panik atak semptomlarının benzerlik gösterebildiği bazı psikiyatrik rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Agarofobi: Panik, sıkışmışlık, çaresizlik veya utanç gibi hislere neden olabilecek yerlerden ve durumlardan korkmayı, uzak durmayı içeren bir tür anksiyete bozukluğudur.
- Kafein veya Nikotin Bağımlılığı: Bu maddelerin yüksek dozda alınması kaygı düzeyinin artmasına neden olabilir.
- Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB): Tekrarlayan, istenmeyen düşüncelerin veya hislerin olduğu bir bozukluktur. Birey düşüncelerinden kurtulmak için bazı eylemleri (el yıkama ya da nesneleri sayma gibi) tekrar tekrar yapmak zorunda hisseder.
- Fobi: Bireyin belirli nesnelerden veya durumlardan aşırı korkmasıdır. Uçağa binme, yükseklik, karanlık ya da kapalı alanda bulunma yaygın fobiler arasındadır.
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB): Travmatik bir olay ya da olaylar dizisi yaşayan veya bu tarz bir duruma maruz kalan bireylerde ortaya çıkabilen bir psikiyatrik bozukluktur.
- Ayrılık Kaygısı Bozukluğu: Çocukları ve yetişkinleri etkileyen ayrılık kaygısı bozukluğu, bireyin yakın bir bağlanma figüründen ayrılması durumunda veya beklendiğinde aşırı kaygı veya korku hissetmesine neden olur.
- Sosyal Kaygı Bozukluğu: Sosyal fobi olarak da bilinir. Birey başkaları tarafından yargılanmaktan veya izlenmekten korkar. Sosyal ortamlarda insanlarla birlikteyken korku ve kaygı hisseder.