Yükleniyor...
logo

Mevsim Geçişlerinde Alerji Şikayetlerini Azaltacak 12 Yöntem

Mevsim Geçişlerinde Alerji Şikayetlerini Azaltacak 12 Yöntem

Mevsim geçişleri hava şartlarının değişmesiyle ortaya çıkan ve çeşitli alerji belirtilerinin sıklıkla görüldüğü dönemdir. Bu dönemde alerjik bünyeye sahip bireylerde gözlerin kaşınması ve sulanması, burun akıntısı ve hapşırma başta olmak üzere çeşitli alerji semptomlarına rastlanabilir. Bireyler yaşam kalitelerinde hatta iş ve okul performanlarında düşüş yaşayabilirler. Genellikle bahar dönemlerinde ortaya çıkan alerjiyi hafifletmek için gerekli önlemleri almak bu süreci daha rahat bir şekilde atlatmaya yardımcı olur. Gelin, birlikte mevsim geçişlerinde alerji şikâyetlerini azaltmak için başvurulabilecek 12 farklı yöntemi inceleyelim.

1. Dışarı Çıkmak için Doğru Zamanı Yakalamak

Alerji belirtilerini ortaya çıkaran tetikleyici etkenlere daha az maruz kalmak için hava şartlarını takip etmek iyi bir yöntem olabilir. Örneğin polenlerin etrafa saçılmasına neden olan rüzgârlı havalarda evde kalmak etkili bir önlemdir. Bu günlerde dışarıda vakit geçirmek yerine yağmur yağdıktan sonra evden çıkmak etkili bir stratejidir. Yağmurla birlikte hava polen ve tozlardan temizlenir ve bu sayede çok daha ferah bir ortam oluşur. Dışarıdaki hava polenlerden temizlendiğinde alerji semptomlarını tetikleyecek etkenler azalır. Bu nedenle alerjisi olan bireylerin mevsim geçişlerinde yağmur yağdıktan sonraki zaman aralığında dışarı çıkmaları tavsiye edilebilir.

2. Bahçe İşlerini Uygun Şekilde Yapmak

Mevsim geçişlerinde çim biçmeden, yabani ot temizlemeden ve alerjenleri harekete geçirebilen diğer bahçe işlerinden kaçınmak da alerjiyi tetikleyen faktörlere maruz kalmayı azaltır. Bahçede yapılan aktiviteler esnasında hem dışarıda fazla vakit geçirmek hem otların arasında bulunmak polenlerle teması arttırabilir. Daha fazla polene maruz kalmak alerji belirtilerinin artmasına sebebiyet verebilir. Bahçe işleri için polenlerin yoğun olmadığı zamanları tercih etmek fayda sağlayabilir. Bu işleri bitirdikten sonra kıyafetleri değiştirmek ve duş almak polenleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

3. Çamaşırları Dışarı Asmamak

Dışarıda kuruyan çamaşırların üzerinde pek çok partikül bulunabilir. Bu partiküller arasında alerji semptomlarının tetiklenmesine yol açabilen polenler ve tozlar de yer alır. Özellikle gece boyunca sürekli temas hâlinde olunan çarşaflara yapışan polenler alerji semptomlarını tetikleyebilir. Bu durumu engellemek için çamaşırları dışarda değil, iç ortamda kurutmak faydalı olabilir. Bu esnada camların ve kapıların kapalı olmasına dikkat etmek gerekir. Dışarıdayken giyilen kıyafetleri eve gelince çıkarmak ve gözle görülemeyen polenleri ciltten ve saçtan temizlemek için duş almak da işe yarayabilir.

4. Maske Takmak

Dışarıda vakit geçirirken maske kullanmak polenlerin solunum yollarına girmesini engellemek için etkili bir yöntem olabilir. Hem cerrahi maskeler hem N95 maskeleri polenlerin geçişini azaltarak alerji semptomlarını hafifleten araçlardır. Polen türüne göre değişmekle birlikte partiküllerin boyutu 10 ila 100 mikrometre olabilir. Cerrahi maskelerin engelleyebileceği en küçük partikül 3 mikrometredir. Daha küçük partikülleri engelleme konusundaysa sınırlı kalabilir. Bu maskeler günlük kullanım için uygun ve rahat bir seçenektir. Daha etkili bir koruma sağlamak için N95 maskeleri 0,04 mikrometre boyutundaki parçacıkları dâhi yakalayabilir. Çok katmanlı standart bez maskeler de daha az etkili olmakla beraber çoğu polene karşı koruma sağlar ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bez maskeler birden fazla kez kullanılabildikleri için çevre dostu bir alternatiftir.

Maskenin sağladığı korumayı yok etmek kolay olduğundan maskeyi yüzden uzaklaştırırken dikkatli olmak gerekir. Polen ve diğer alerjenler maskenin dış yüzeyinde toplanır. Maskeye dokunmak bu parçacıkların gözlere, giysilere veya diğer yüzeylere kolayca yayılmasına neden olur. Maskeyi kulaklardaki takma yerinden tutarak çıkarmak olası yayılmaların ve maruziyetin önüne geçer. Ardından maskenin hemen yıkanması ya da çöpe atılması gerekir. Böylece kalan polenlerin etrafa saçılmasının önüne geçmek mümkün olabilir.

5. Tetikleyicileri Bulmak

Mevsimsel alerjilerin tetikleyicileri bireye, mevsime ve hava koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bireyde ortaya çıkan semptomları takip etmek ortaya çıktıkları zamana dair fikir edinmek için faydalı olabilir. Semptomlar ilkbaharın başlarında ortaya çıkıyorsa ana tetikleyici ağaç poleni olabilir. İlkbaharın sonlarında ve yaz başında görülen alerjilerin nedeni genellikle çimen polenidir. Yaz sonundaysa yabani ot polenleri alerjileri tetikleyebilir. Bireyin kendi alerji semptomlarına neden olan tetikleyicilerin zamanını bilmesi bu tetikleyicilere maruz kalmayı azaltmak için önlem almayı sağlar.

6. Sinüsleri Temizlemek

Burun kanallarını tuzlu su solüsyonuyla yıkamak burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olan hızlı ve ekonomik bir yöntemdir. Burnun iç kısmını doğrudan yıkayarak buradaki mukus ve alerjenler temizlenebilir. Tuzlu su solüsyonları hazır olarak veya suya katılan kitler hâlinde alınabilir. Bir kit veya ev yapımı tuzlu su solüsyonu kullanırken enfeksiyon riskini azaltmak için kapalı temiz su satın almak önemlidir. Ev yapımı solüsyon hazırlarken 1 litre su, 1,5 çay kaşığı konserve tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat kullanılabilir. Her kullanımdan sonra irrigasyon cihazını temiz suyla durulamak ve açık havada kurutmak gerekir. Bu sayede cihazda mikroorganizmaların oluşması engellenir ve enfeksiyon riski önlenir.

7. Polen Seviyelerini Takip Etmek

Polen seviyelerini düzenli olarak takip etmek hangi günlerde önlem alınması gerektiğini tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu strateji için internet, televizyon veya gazetelerin polen seviyeleriyle ilgili tahminlerine ulaşmak mümkündür. Yoğun polen öngörülen günlerde evden çıkmamak veya bu günlerde maske kullanmak polenlere maruz kalmayı büyük ölçüde azaltabilir.

8. İç Mekânlarda Vakit Geçirmek

Polenler yüksek olduğunda dışarıda fazla vakit geçirmek alerji belirtilerinin artmasına yol açar.  Polen seviyelerinin yüksek olduğu günlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak semptomların kontrol altında tutulmasında etkili bir yöntem olabilir. Bu sayede açık havada dolaşan polenlerin solunum yollarına girerek alerjiye yol açması engellenebilir. Evdeki kapıların ve pencerelerin açık olması durumunda ev içerisindeki hava da etkilenebilir. Ev ortamına polen girişini engellemek için kapıların ve pencerelerin mümkün olduğunca kapalı tutulması gerekebilir.

9. İç Mekân Havasını Temizlemek

İç mekânlardaki havadan tüm alerjenleri tek seferde ortadan kaldırabilecek bir ürün yoktur. Bu noktada bazı önlemler polenlere maruz kalmayı azaltabilir. Evde ve arabada klima kullanmak etkili bir yöntem olabilir. Klima sistemleri toz, polen ve havadaki diğer büyük parçacıkları yakalamak için tasarlanmış filtrelere sahiptir. Evde yüksek verimli filtreler kullanmak da son derece etkilidir. Özellikle gece alerji semptomları artan bireyler yatak odasında taşınabilir yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi kullanabilirler. HEPA filtreli bir elektrikli süpürgeyle zeminleri sık sık temizlemek de ortamdaki polen ve toz miktarının azaltılmasına yardımcı olur.

10. Doktorun Reçete Ettiği İlaçları Kullanmak

Alerjiler bağışıklık sisteminin zararsız bir maddeye aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Alerji belirtilerini hafifletmek için kullanılabilecek pek çok ilaç bulunur. Bu ilaçlar özellikle belirtilerin semptomatik tedavisinde etkili olabilir. Bununla beraber hangi ilacın kullanılacağına doktor karar verebilir. Bireylerin alerjenlere karşı gösterdiği belirtiler değişebilir. Bu sebeple doktor bireye ve alerji türüne en uygun ilacı reçete edebilir veya gerekli tedavi planını oluşturabilir.

11. Evcil Hayvan Tüylerini Temizlemek

Evcil hayvanların tüyleri polenlerin toplandığı alanlardan biridir. Özellikle dışarı çıkan veya balkonda vakit geçiren evcil hayvanlar açık havadaki alerjenlerin evin içerisine girmesine neden olabilirler. Evcil hayvanların tüylerindeki polenlerin temizlenmesi için düzenli olarak yıkanmaları gerekir. Böylece tüylerde polen birikmesi önlenebilir. Bu sayede bireylerin polene ve toza maruz kalma riski de azalır.

12. İleri Düzey Testler Yaptırmak

Birçok birey için alerjenlerden kaçınmak ve ilaç almak semptomları hafifletmek için yeterlidir. Mevsimsel alerjiler bunlara rağmen rahatsız edici seviyedeyse farklı yöntemlere başvurulabilir. Bireyde şiddetli belirtiler görülüyorsa semptomları tam olarak hangi alerjenlerin tetiklediğini bulmak için doktor cilt veya kan testleri isteyebilir. Testler alerjenleri tespit ederek alınması gereken önlemlerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu testler bireyde hangi tedavilerin en etkili olacağını da gösterebilir.

Mevsim Geçişlerinde 360 Sağlık Yanınızda!

Mevsim geçişlerinde alerji semptomlarını hafifletecek önlemler almak yaşam kalitesinin korunması, iş ve okul performansının sürdürülmesi ve günlük rutinlerin rahat biçimde gerçekleştirilmesi bakımından önemlidir. Bu amaçla polenlere daha az maruz kalmak için kötü hava koşulları olan ortamlardan uzak durmak ve maske takmak gibi pek çok önlem alınabilir.

Mevsim geçişlerinde, özellikle de bahar aylarında alerji belirtileri kendini gösterdiğinde 360 Alerji Serum Paketi bu belirtileri hafifletmeye yardımcı olur. 360 Sağlık Alerji Serum Paketi polen, böcek, tüy, küf veya besin alerjisi gibi çeşitli tetikleyicilerden kaynaklanan alerjik reaksiyonların etkisiz hâle getirilmesini mümkün kılar. 360 Sağlık Alerji Serum Paketi hizmeti sayesinde ev konforunda sağlık hizmeti almak isteyenler veya ulaşım engeli olan bireyler de alerji semptomlarını hafifletebilir ve kısa sürede günlük hayata geri dönebilirler.

Paylaş
badge Onaylanmış İçerik

Verdiğimiz Bilgilere Güvenebilirsiniz

Bu içerik 360 Sağlık Tıbbi Yayın Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tıbbi Yayın Kurulumuz, sağlık alanında güvenilir bilgiye erişim sağlamak amacıyla oluşturulmuş deneyimli doktor ve araştırmacılardan oluşan bir ekiptir.
Son güncelleme tarihi: 07.03.2025