NAD enzimi vücudun bütün anti-aging (yaşlanma karşıtı) ve rejenerasyon faaliyetlerinin hücresel kısmına destek olur. Hayati fonksiyonlara sahip olan bu kritik enzim, hücre ve molekül sağlığı için büyük önem taşır. Peki, NAD ne demek ve NAD ne işe yarar?
NAD Nedir?
Nikotinamid adenin dinükleotid yani kısa adıyla NAD, vücut tarafından doğal olarak üretilir. Hücrelerin temel enerji birimi olan adenozin tri-fosfat (ATP) üretiminde aktif bir rol üstlenir. NAD molekülleri bu üretimi, gıdalardan temin edilen enerjiyi hücrelerin faydalanabileceği yapıya dönüştürerek gerçekleştirir.
Vücuttaki NAD değerinin yüksek olması hücrelerin verimli bir biçimde çalışmasına etki eder. NAD, enerji üretiminin yanı sıra sinyal üretimi ve DNA onarımı gibi fonksiyonlarda da kritik görevler üstlenir. Vücutta NAD eksikliği meydana gelmesi hücre ölümlerine sebebiyet verebilir.
NAD ayrıca temel olarak iki formda bulunur. Bunlar NADH ve NAD+ formlarıdır. NADH, enzimin enerji taşıyan formudur. NADH+ ise enerji almayı bekleyen yani oksitlenmiş formudur. Vücutta meydana gelen enerji dönüşümünde NADH ve NAD+ devamlı birbirine dönüşür.
NAD Faydaları Nelerdir?
NAD, genel olarak vücut ve ruh sağlığı üzerinde pozitif etkileri bulunan bir enzimdir. Varlığıyla bireylerin yaşam kalitesini de artıran NAD'ın faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Yaşlanma belirtilerinin gecikmesini sağlar.
- Serotonin seviyesini artırır. Anksiyete ve depresyon gibi hastalıkların semptomlarını azaltırken ruh sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.
- Beynin yenilenmesini hızlandırır, beyin fonksiyonlarına olumlu anlamda etki eder ve bilişsel işlevleri iyileştirir. Bunun sonucunda dikkat eksikliği ve hafıza kaybı gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde yardımcı rol üstlenir.
- Vücuda enerji verir.
- NAD, yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırdığından madde bağımlılığından kurtulmaya da destek olabilir.
- Metabolizma ve savunma mekanizmasının güçlenmesine yardımcı olur.
- NAD'ın enflamasyonu azaltma ve oksidatif stresle mücadele etkileri bulunur. Bu sebeple kalp ve diyabet gibi çeşitli kronik hastalıkların tedavisinde olumlu etki gösterebilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli bir forma kavuşmasına zemin hazırlar.
NAD Hangi Besinlerde Bulunur?
NAD'ın vücut ve insan sağlığı üzerindeki etkileri öğrenildiğinde "NAD hangi besinlerde bulunur?" sorusu gündeme gelir. Bu enzim her ne kadar vücut tarafından üretiliyor olsa da birey yaş aldıkça doğal üretimi azalmaktadır. Bu nedenle takviyelerle olduğu kadar tüketilen besinlerle de vücut sağlığını korumak ve yaşlanmayı ötelemek için NAD üretimini artırmak gerekir.
Ayrıca NAD vitamin açısından yüksek miktarda B3 içerir. Bu nedenle üretimi için adenin ve niasin gerekir. Vücudunuzun bu ihtiyacını karşılayarak tüketebileceğiniz NAD üretimini artıracak besinler şu şekildedir:
- Kabak çekirdeği,
- Çiğ kakao,
- Çilek,
- Muz,
- Somon,
- Yer fıstığı,
- Hindi,
- Avokado,
- Yumurta,
- Yeşil sebzeler,
- Tahıl,
- Mantar,
- Tahıllı gıdalar.
NAD Takviyesi Nedir? NAD Tedavisi Nasıl Yapılır?
NAD tedavisi, vücutta yer alan nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) molekülünün artırılmasını amaçlayan bir tedavi yöntemidir. NAD takviyesiyle hücresel fonksiyonların desteklenmesi ve DNA onarımının teşvik edilmesi gibi genel sağlık durumunu olumlu etkileyen sonuçlar elde edilebilir.
NAD tedavisi iki farklı şekilde uygulanabilir. Bu yöntemlerden ilki intravenöz yani damar içi uygulamadır. İntravenöz yöntemiyle NAD serum doğrudan damara enjekte edilir. Peki NAD serum nedir?
NAD serum, anti-aging (yaşlanma karşıtı) özellikler barındıran ve cildin doğal savunma yapısını kuvvetlendiren bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda hücre yenilenmesini sağlar ve cilt problemlerine karşı çözüm üretir.
NAD tedavisi için kullanılan bir diğer yöntemse oral NAD takviyesidir. NAD kapsül tedavisinde vücudun NAD emilimi, serum yöntemine göre daha yavaştır. Bu nedenle daha az tercih edilir ve sonuçları garanti edilmez.
NAD Tedavisi Faydaları Nelerdir?
NAD tedavisi bireyin vücudunda birçok noktaya pozitif yönde etki eder. İhtiyaç duyulan tedavi alındığında birtakım semptomların ortadan kalktığı görülür. NAD tedavisi sayesinde elde edilen kazanımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hücresel enerji üretimini artırdığı için kronik yorgunluğu azaltır.
- Enflamasyonu azaltır.
- Hücre yenilenmesine yardımcı olur.
- Hücre yenilenmesine katkıda bulunması sebebiyle yaşlanmayı geciktirir.
- Beynin nöron işlevini etkinleştirmeye yardımcı olduğundan bilişsel fonksiyonları kuvvetlendirir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Enerjiyi artırır.
- Vücut fonksiyonlarını ve beynin işlevlerini destekler.
- Cildin parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
- Hafıza ve konsantrasyonu güçlendirir.
- Metabolizmayı canlandırır.
- Hücrelerin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
- İltihabı azaltır ve kalp hastalıkları, diyabet, alerjiler gibi çeşitli kronik hastalıkların oluşma ihtimalini zayıflatır.
NAD Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?
Hemen her takviyede olduğu gibi NAD tedavisinde de bazı yan etkilere rastlanılabilir. Genellikle nadiren rastlanılan bu yan etkiler;
- Yorgunluk,
- Mide rahatsızlığı,
- Baş ağrısı,
- Ciltte kızarıklık ve kaşıntı olabilir.
NAD takviyesi kullanımı nedeniyle bir yan etkiyle karşılaşmanız durumunda takviye alımını durdurmanız ve bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Sıkça Sorulan Sorular
NAD tedavisi kimler için uygundur?
NAD tedavisi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle yaşlanmayla mücadele edenler, yorgunluk yaşayanlar, konsantrasyon veya enerji düşüklüğü yaşayanlar, zihinsel bulanıklıktan mustarip olanlar ve hafıza problemiyle başa çıkmaya çalışanlar gibi birçok farklı grubun NAD tedavisi görmesi uygundur. Kişilerin kronik hastalık tedavisinde de olumlu gelişme görülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca sporcular da hem performanslarını hem enerji düzeylerini artırmak için NAD tedavisinden yararlanabilir.
Serum formundaki NAD takviyesi genellikle her cilt türüne uygulanabilir. Ancak hassas ciltlere NAD tedavisi uygulamadan önce bir uzmana danışmak gerekir. Son olarak hamilelik ya da emzirme dönemi gibi özel zaman dilimlerinde olan kişilerin NAD tedavisine başlanmadan önce doktor görüşü alınmalıdır.
NAD terapisine hangi hastalıkların tedavisinde başvurulur?
Kişinin genel sağlık durumuna ve cildine olumlu yönde etki eden NAD terapisi, kronik hastalıkların dışında çok sayıda rahatsızlığın tedavisine yardımcı olabilir. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanır:
- Çeşitli sebeplerle meydana gelen beyin hasarları,
- Depresyon ve anksiyete,
- Alzheimer,
- Travma sonrası stres ve kaygı,
- Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı,
- Kanser,
- Parkinson,
- Beyin hücre kayıpları ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıklar,
- Kalp hastalıkları,
- Şeker hastalığı,
- Fibromiyalji.
NAD terapisi ayrıca multipl skleroz (MS) ve mitokondriyal bozukluklar gibi sağlık problemlerine karşı da çözüm sunabilir.
NAD takviyesi ne sıklıkla alınabilir?
NAD tedavisi genel olarak birden fazla seans gerektirir. NAD tedavisinin programı kişinin hastalık öyküsüne, genel sağlık durumuna ve taleplerine göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla NAD takviyesi için belirli bir zaman aralığı söylenemez. Bu aşamada karar ilgili doktorlara ait olur.
NAD tedavisi görebilmek için minimum yaş sınırı kaçtır?
NAD tedavisi için her ne kadar bir yaş aralığı bulunmasa da NAD serum ve kapsülleri genellikle yetişkinlerin kullanımı için üretilir. Ancak çocukların, gençlerin ve başka hastalıktan dolayı tedavi görenlerin doktor danışmanlığında NAD takviyesi alması tavsiye edilir.
NAD tedavisi sonrasında kişi neler hisseder?
NAD tedavisinin ardından bireylerde belirgin değişimler meydana gelebilir. Bu değişimler kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak şu tablo ortaya çıkar:
- Kaygı ve stres seviyesi azalır.
- Depresyon ve anksiyete semptomları azalır.
- Enerji seviyesi yükselir.
- Zihinsel fonksiyonların iyileştiği hissedilir.
- Unutkanlık hâli zayıflar.
- Vücut dayanıklılığı artar, fiziksel performans yükselir.
- Ağrı ve iltihaplar azalır.
- Yorgunluk hissi hafifler.
- Egzersiz sonrası iyileşme hızlanır.
- Metabolizma daha hızlı çalışmaya başlar.
Tüm bu değişimlerin yanı sıra birey kendini gençleşmiş hisseder ve genel ruh hâli olumlu seyreder.
Vücuttaki NAD miktarı nasıl artırılır?
Vücuttaki enerji üretimi açısından önemli bir molekül olan NAD, yiyeceklerden aldığı hidrojeni ATP'ye dönüştürerek enerji üretimini gerçekleştirir. "NAD nasıl artırılır?" sorusuna cevap olarak aşağıdaki unsurları verebiliriz:
- Az yemek yemek: Özellikle yemek aralarının en az 4 saat olması, unlu ve şekerli gıdaları az tüketmek NAD seviyesini artırma konusunda önemli rol oynar. Ayrıca NAD seviyesini artırmak için akşam yemeğini erken yemek ve ertesi sabaha kadar atıştırmamak gerekir.
- Egzersiz yapmak: NAD seviyesini artırmak için atılacak bir diğer önemli adımsa egzersizdir. Bu çerçevede yemeklerden 1 saat sonra hafif bir egzersiz ya da yürüyüş yapmak yeterli olacaktır.