Yükleniyor...
logo

Kolesterol Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İnsan yaşamının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için vücuttaki tüm sistemlerin düzgün çalışması çok önemlidir. Vücudun sağlıklı işleyebilmesi için vücut tarafından üretilen, kritik öneme sahip bazı maddeler bulunur. Bu maddelerden biri de kolesteroldür. Sağlıklı bir yaşam konusunda büyük bir rol oynayan kolestrol, HDL ve LDL kolesterol, kolesterol yüksekliği, ideal kolesterol değerleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve merak edilen soruların yanıtlarını öğrenmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kolesterol Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kolesterol, kanda bulunan ve karaciğer tarafından doğal olarak üretilen bir lipid yani yağ türüdür. Mumsu bir yapıya sahip olan bu maddenin vücutta önemli birçok işlevi bulunur. Lipidler bir yağ türü olduğu için suda çözünmez, dolayısıyla kanda parçalanmazlar. Bu nedenle kanda dolaşarak vücutta yağa ihtiyacı olan organlara ve hücrelere taşınırlar. 

Vücutta safranın, D vitamininin ve bazı hormonların üretilmesi için kolesterole ihtiyaç vardır. Vücut ihtiyacı olan kolesterolü genellikle kendisi üretir. Ancak tüketilen bazı gıdalar da kolesterol içerdiği için vücuttaki kolesterol seviyelerinin dengede tutulması büyük önem taşır.

İnsan vücudunun günlük kolesterol ihtiyacı yaklaşık 1 gramdır. Bu ihtiyacın 4'te 3'ü vücut tarafından üretilir. Bu üretimin yaklaşık %70'lik kısmı karaciğer tarafından gerçekleştirilir. Kalan kısmıysa ince bağırsak, böbrek üstü bezleri ve üreme organları tarafından üretilir. İhtiyaç duyulan ve vücut tarafından üretilmeyen kolesterol de genellikle hayvansal gıdalardan alınır.

Kolesterol 3 ana türe ayrılır. Bunlar; HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein), LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) ve VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein) olarak isimlendirilir. Bu ana türlere ek olarak kolesterol sonuçlarında LDL ve HDL kolesterol seviyelerinin bir arada olduğu total kolesterol, Non-HDL kolesterol, ultra düşük yoğunluklu lipoprotein (kilomikronlar) ve orta yoğunluklu lipoprotein (IDL kolesterol) de yer alabilir.

HDL Kolesterol Nedir?

Yüksek yoğunluklu lipoprotein yani HDL, iyi kolesterol olarak da bilinir. HDL, kan dolaşımındaki kötü kolesterolü alır ve vücuttan atılması için karaciğere geri gönderir. Karaciğer de bu kolesterolleri parçalayıp vücuttan atılmalarını sağlar. Bu sayede kardiyovasküler sistemin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. HDL kolesterol çoğunlukla proteinlerden oluşur. Sağlıklı bir bireyde HDL kolesterol yüksekliği olması istenen bir durumdur.

LDL Kolesterol Nedir?

Düşük yoğunluklu lipoproteinler olarak bilinen LDL, kötü kolesterol olarak tanımlanır. Bunun nedeni vücudun düzgün çalışması için önemli olan LDL kolesterolün kanda yüksek seviyelerde bulunduğunda diğer maddelerle birleşerek atardamarlarda birikebilmesidir. Bu birikintiler zaman içerisinde plak oluşumuna neden olur. Atardamarlardaki bu plak büyümeleri de kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Bu nedenle LDL kolesterolün belirli seviyelerin altında tutulması sağlık açısından oldukça önemlidir. 

VLDL Kolesterol Nedir?

VLDL kolesterol çok düşük yoğunluklu lipoproteinlerdir. Kalp ve damar sağlığı için önemli parametrelerden biri olan VLDL kolesterolün belirli referans aralıklarında tutulması gerekir. Kötü kolesterol sınıfında yer alan VLDL kolesterol değerinin yüksek çıkması kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturur. VLDL kolesterol karaciğer tarafından üretilir, kolesterolü ve trigliseritleri kanda taşır. VLDL kolesterol aynı zamanda atardamarlardaki plak birikimiyle de bağlantılıdır. 

Total Kolesterol Nedir?

Kanda bulunan toplam kolesterol miktarı total kolesterol olarak isimlendirilir. Bir insanın total kolesterolünün hesaplanmasında HDL ve LDL kolesterol düzeyleri kullanılır. Bu değerlere ek olarak hesaplamaya trigliserid seviyeleri de eklenir. Kalp hastalığı ve felç riskini artırması nedeniyle total kolesterol hesaplamasına dâhil edilir. Total kolesterol, LDL kolesterol ve HDL kolesterol değerlerine trigliserid değerinin %20'sinin eklenmesiyle hesaplanır.  

Kolesterolün Vücuttaki İşlevi Nedir?

Kolesterolün vücutta birçok önemli işlevi vardır. Kolesterol her ne kadar yağ grubuna ait olsa da enerji üretimi için kullanılmaz. Bunun nedeni diğer yağlarda olduğu gibi karbon 2 veya karbon 3 parçalarına ayrılmamasıdır. Kolesterolün vücuttaki temel işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kolesterol hücre zarının yapısında doğal olarak bulunur. Bu sayede hücreler bütünlük ve dayanıklılık kazanır. Aynı zamanda hücrelerin madde alışverişi de kolesterol sayesinde gerçekleşir. 
  • İnce bağırsakta yağların sindirimine katkı sağlayan safra, kolesterol tarafından üretilir. 
  • Ciltteki kolesterol güneş ışınlarıyla aktif hâle gelerek D vitamini üretimini gerçekleştirir.
  • Testosteron ve östrojen adı verilen cinsiyet hormonları kolesterolden üretilir. Aynı şekilde kortizol ve aldosteron hormonlarının temel maddesi de kolesteroldür. 

Kolesterol Neden Önemlidir?

Kandaki kolesterol miktarının artması sağlık açısından birtakım riskleri beraberinde getirir. Özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve VLDL kolesterolün yüksek olması kalp ve damar hastalıkları, felç gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini artırır. Bununla birlikte iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yüksek olması da bu tip hastalıkların riskini düşürür. Bu gibi nedenlerle kolesterolün düzenli olarak ölçülmesi, kolesterol seviyelerinin sağlık açısından ideal referans aralıklarında tutulması oldukça önemlidir.

Kolesterol Değeri Kaç Olmalı?

Sağlıklı bir insanda HDL kolesterolün yüksek olması beklenirken LDL kolesterolün de düşük olması istenir. "İdeal kolesterol kaç olmalı?" sorusunun yanıtı kolesterolün türüne, bireyin yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Yetişkinlerde total kolesterolün 200 mg/dL'den düşük olması ideal kabul edilir. 200 - 240 mg/dL aralığı sınırda yüksek, 240 mg/dL ve üzeri olmasıysa total kolesterol yüksekliği olarak değerlendirilir. 

"LDL kolesterol kaç olmalı?" sorusuna yanıt olarak LDL kolesterol için ideal kabul edilen değerin 130 mg/dL nin altı olduğu söylenebilir. Buna göre 130 - 159 mg/dL sınırda yüksek ve 160 mg/dL üzeri de yüksek olarak kabul edilir. 

İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün alt sınırıysa erkeklerde 40 mg/dL, kadınlarda 50 mg/dL olarak kabul edilir. HDL kolesterolün 60 mg/dL üzerinde olması kalp ve damar sağlığı açısından idealdir.

Kolesterol Yüksekliği Nedir?

Hiperlipidemi ya da hiperkolesterolemi olarak da bilinen kolesterol yüksekliğinde, vücutta ihtiyacından daha fazla lipid bulunur. Kötü kolesterolün fazla iyi kolesterolünse yetersiz olması durumunda kalbi ve beyni besleyen atardamarların iç duvarlarında kolesterol birikme riski oluşur. Bu birikimin zaman içerisinde diğer maddelerle birleşerek damarlarda sert plaklar oluşturması durumunda da atardamarlar daralır ve esnekliğini kaybeder. Ateroskleroz (damar sertliği) olarak bilinen bu durum, daralmış atardamarlardan birinin tıkanmasına neden olup kan pıhtısının oluşmasına yol açabilir. 

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kolesterol çoğunlukla bir belirti vermez. Genellikle rutin sağlık taramalarındaki kan tahlillerinde ortaya çıkar. Bazı durumlarda da kalp krizi ya da inme gibi rahatsızlıklarla hastaneye başvuran bireylerde, yapılan tetkiklerin sonuçlarında yüksek kolesterolle karşılaşılabilir.

Yüksek kolesterolün tanısı için en önemli yöntem kan testidir. Ancak bazı durumlarda görülen yüksek kolesterol belirtileri şunlar olabilir:

  • Ellerdeki eklem yerlerinde, dizlerde ya da ayak bileğinin arkasındaki aşil tendonunda şişlikler,
  • Göz kapaklarında kabarık ve sarı renkli yağ birikimleri,
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Terleme,
  • Göğüs ağrısı,
  • Yorgunluk ve hâlsizlik,
  • Geç iyileşen yaralar,
  • Bacaklarda karıncalanma hissi ve ağrı,
  • Yüksek tansiyon,
  • Korneada halka şeklinde yağ birikimleri.

Kolesterol Neden Yükselir?

Kolesterolün yükselmesine zemin hazırlayan pek çok farklı hastalık, genetik ve çevresel faktör olabilir. Kolesterolün yükselmesine neden olan etkenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvansal gıdaların aşırı tüketimi,
  • Doymuş (trans) yağ içeren besinlerin tüketimi,
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı,
  • Stres,
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları,
  • Sigara ve alkol kullanımı.

Yüksek Kolesterol Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Yüksek kolesterol riskini artıran pek çok faktör bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaş: Kolesterol seviyeleri yaş ilerledikçe yükselme eğilimi gösterir. Ancak nadiren de olsa gençlerde ve çocuklarda da yüksek kolesterol olabilir.
  • Cinsiyet: Cinsiyet de yüksek kolesterol açısından risk oluşturan faktörler arasındadır. Özellikle 20-39 yaş arası erkeklerde yüksek kolesterol riski kadınlara kıyasla daha fazladır. Ancak bu risk kadınlarda da menopoz sonrası artış gösterebilir. Bunun nedeni menopoz döneminde kolesterolün yükselmesine engel olabilecek östrojen hormonu seviyelerinin düşmesidir. 
  • Genetik Faktörler: Kolesterol yüksekliği büyük ölçüde ailesel geçişlidir. Bu nedenle aile öyküsünde kolesterol yüksekliği olan bireyler yüksek kolesterol açısından riskli grup içerisinde yer alır. 
  • Bazı Hastalıklar: Diyabet, kronik böbrek hastalıkları, lupus ya da AIDS gibi hastalıklara sahip olan bireylerde yüksek kolesterol görülme riski daha yüksektir. 
  • Bazı İlaçların Kullanımı: Bazı kemoterapi ilaçları, steroidler, akne ilaçları ya da organ nakli sonrası kullanılan ilaçlar yüksek kolesterol açısından risk oluşturabilir.
  • Aşırı kilo: Aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak yüksek kolesterol seviyelerine yol açabilir.

Yüksek Kolesterolü Ne Düşürür? Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp ve damar sağlığının korunması açısından "LDL kolesterol nasıl düşürülür?" sorusuna yanıt olabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvansal gıdaların tüketimini sınırlandırmak,
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durmak,
  • Doymuş yağ tüketimini azaltmak,
  • Sebze tüketimini artırmak,
  • Fazla kiloları vermek,
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • Sigarayı bırakmak,
  • Stres yönetimi,
  • Alkol tüketimini sınırlandırmak.

LDL kolesterolün düşürülmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. LDL kolesterolü düşürmek için lif açısından zengin besinler tüketilmesi de büyük önem taşır. Lifli gıdalar LDL kolesterolü temizlemeye yardımcı olabilir. Yine LDL kolesterolün düşürülmesinde Akdeniz diyetinin benimsenmesi de oldukça etkilidir. Bu diyet türü ağırlıklı olarak sebze ve meyveleri, baklagilleri, tam tahılları ve balık gibi besinleri içerir. Aynı zamanda Akdeniz diyetinde zeytinyağı gibi doymamış yağların tüketimi esastır. Ayrıca Akdeniz diyeti kırmızı eti, süt ürünlerini ve alkolü sınırlandırarak daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı da sağlar.

Kötü kolesterol sınıfında yer alan VLDL kolesterolün düşürülmesi için de uygulanabilecek farklı yöntemler bulunur. VLDL kolesterol büyük oranda trigliserid seviyelerinden etkilenir. Bu nedenle trigliserid seviyelerini düşürmek, VLDL kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olacaktır. Vücut ihtiyacından fazla kalori aldığında trigliserid üretir. Bu nedenle fazla kalori almamaya özen göstermek, sağlıksız karbonhidrat alımını azaltmak, egzersiz yapmak, yemekleri yavaş yemek, yemekleri iyice çiğnemek ve açlık sinyallerini doğru takip ederek beslenmek trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak alkol alımını mümkün olduğunca sınırlandırmak ve omega-3 açısından zengin gıdaları tüketmek de VLDL kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Yüksek kolesterolün düşürülmesi için uygulanacak yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra bireyin genel sağlık durumuna ve kolesterol seviyesine göre uygun ilaç tedavileri de uygulanabilir. Bu ilaç tedavilerinin temel amacı, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmektir.

Kolesterol Düşüklüğü Nedir?

Kolesterol yüksekliği özellikle kalp ve damar sağlığı açısından riskli kabul edilen bir durumdur. Bu nedenle düşük kolesterol seviyeleri genellikle riskli kabul edilmez. Ancak bazı durumlarda kolesterol düşüklüğü de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Kolesterolün sağlıklı bir vücut işleyişi için ideal aralıklarda olması önemlidir. Ancak HDL yani iyi kolesterolün belirlenen sınırın altında olması bir sorun olarak değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra LDL kolesterol düşüklüğüyse sağlık açısından istenen bir durumdur.

Düşük Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Düşük kolesterol de tıpkı yüksek kolesterol gibi genellikle herhangi bir belirti vermez. Kolesterol düşüklüğü çoğunlukla yapılan kan testlerinde tespit edilir. Ancak HDL kolesterol düşüklüğüne bağlı olarak görülen bazı belirtiler arasında;

  • İnme,
  • Kalp krizi,
  • Erken koroner arter hastalığı,
  • Periferik polinöropati (periferik sinir sisteminin bir kısmını oluşturan sinirlerin birkaçında hasar oluşması) yer alabilir.

Kolesterol Neden Düşer?

Düşük kolesterol genellikle herhangi bir nedene bağlı olmasa da bu duruma yol açabilen olası nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ailede görülen nadir hastalıklar,
  • Anemi,
  • Tiroit sorunları,
  • Yaralanmalar,
  • Yetersiz beslenme ya da beslenme bozuklukları,
  • Bazı kanser türleri,
  • Çeşitli enfeksiyonlar.

İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün düşük olmasının nedenleriyse şunlardır:

  • Sigara kullanımı,
  • Yüksek tansiyon,
  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları,
  • Pankreas iltihabı,
  • Hareketsiz yaşam,
  • Aşırı kilo ya da obezite.

Düşük Kolesterol Tedavisi

Düşüklüğü bir sağlık sorunu olarak kabul edilebilecek kolesterol türü HDL kolesteroldür. HDL kolesterolün ideal seviyelerde olmaması kalp ve damar hastalıkları açısından risk oluşturur.

"HDL kolesterol nasıl yükseltilir?" sorusuna yanıt olarak verilebilecek bazı yöntemler şunlardır:

  • Aşırı kilolu bireylerde kilo vermek,
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek,
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • Sigarayı bırakmak,
  • Alkol tüketimini sınırlandırmak.

Kolesterol Ölçümü Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Kolesterol kalp ve damar sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle kolesterol seviyelerinin belirli aralıklarla ölçülmesi olası riskleri tespit etmek açısından önem taşır. Ne sıklıkla kolesterol ölçümü yapılması gerektiğiyse belli kriterlere göre değişiklik gösterebilir.

Çocukluk ve gençlik yıllarında da bazı nedenlerle kolesterol yüksekliği görülebileceğinden önlem amaçlı ilk kolesterol testinin 9-11 yaş aralığında yapılması önerilir. Ancak ailesinde yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalığı öyküsü olan çocuklarda 2 yaşından itibaren kolesterol ölçümü yapılabilir. İlk testin ardından çocuklar 5 yılda bir tekrar ölçüm yaptırabilir.

Kalp hastalığı olmayan ya da kalp ve damar hastalıkları açısından herhangi bir risk taşımayan yetişkinler için de bu durum şöyledir:

  • 20 yaşından itibaren 5 yılda bir kez,
  • 40 yaş ve üzeri erkekler 1-2 yılda bir kez,
  • 50 yaş ve üzeri kadınlar 1-2 yılda bir kez,
  • 65 yaş üzeri kadınlar ve erkekler yılda bir kez kolesterol ölçümü yaptırmalıdır.

Bazı durumlardaysa mutlaka her yıl düzenli olarak kolesterol ölçümü yapılması gerekir. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kalp ve damar hastalığının varlığı,
  • Birinci derece akrabalarda kolesterol yüksekliği,
  • Şeker hastalığı,
  • Birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp ve damar hastalığı varlığı,
  • Obezite,
  • Sigara kullanımı,
  • 3. evre veya daha ileri evrede kronik böbrek hastalığı,
  • Kronik romatizmal hastalık varlığı,
  • AIDS hastalığı.

Sıkça Sorulan Sorular

Kolesterol hapı neden gece içilir?

Kolesterol tedavisinde LDL ve VLDL gibi kötü kolesterolü düşürmeyi hedefleyen farklı içeriğe sahip ilaçlar kullanılabilir. Bazı kolesterol ilaçları gece alındığında kolesterolü düşürmede daha etkili olabilir. Bunun nedeni karaciğerin az miktarda yemek yendiğinde yani geceleri daha fazla kolesterol üretmesidir. Gece alınması tavsiye edilen kolesterol ilaçları genellikle statinlerdir. Ancak her kolesterol ilacının gece alınması şart değildir. Bu nedenle kolesterol ilaçlarını doktorun önerdiği zaman dilimleri içerisinde almak önemlidir.

Kolesterole hangi bölüm bakar?

Kolesterol ölçümleri ve ölçüm sonuçlarının yorumlanması için hastanelerin dâhiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurulmalıdır. Sonuçlara göre dâhiliye doktoru hastanın tedavisini planlayabilir ya da hastayı başka bir bölüme sevk edebilir. 

Trigliserid nedir? Kolesterolle ilişkisi nedir?

Trigliserid, alınan gıdalarla vücuda giren yağdır. Vücuttaki en yaygın yağ türü olan trigliseridler kalorilerin, alkolün ve şekerin vücutta depolanması sonucu oluşur ve kolesterol değildir. 

Aşırı alkol kullanımı, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları, sağlıksız beslenme gibi bazı faktörler trigliserid seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu durum kalp ve damar hastalıkları riskini artırır. 

Trigliserid seviyelerinin 150 mg/dL ya da daha düşük olması normal kabul edilir. 150-199 mg/dL aralığı sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığı da yüksek kabul edilir. 500 mg/dL üzeri trigliserid seviyeleriyse çok yüksektir ve tedavi edilmesi gerekir. 

Hamilelikte kolesterol yüksekliğinin bebeğe zararı var mıdır?

Yapılan araştırmalar gebelikte yüksek kolesterolün doğum anomalileri, düşük ya da erken doğum gibi durumlar üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını göstermiştir. Kolesterol yüksekliğinin anneye ve bebeğe etkisi konusunda belirgin bir görüş birliği de yoktur. Ancak kolesterol yüksekliğinin preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riskini artırdığına dair bazı görüşler de mevcuttur.

Kolesterol yüksekliği baş ağrısı yapar mı?

Yüksek kolesterolün baş ağrısına neden olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel çalışma bulunmaz. Ancak yüksek kolesterolü olan bireyler sık sık baş ağrısı yaşayabilir. Bunun sebebi yüksek kolesterole neden olan faktörlerin aynı zamanda baş ağrısı riskini de artırmasıdır.

Kolesterol baş dönmesi yapar mı?

Yüksek kolesterol tek başına baş dönmesine neden olmaz. Ancak yine baş ağrısında olduğu gibi yüksek kolesterolü olan bireylerde görülen baş dönmesi, kolesterole bağlı bazı sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Baş dönmesi kalp krizinin ve felcin de bir belirtisi olabilir. Şeker oranı yüksek gıdalar tüketmek, sigara ya da alkol kullanımı da baş dönmesine neden olabilir. 

Genç yaşta kolesterol yüksekliği neden olur?

Yaygın olmamakla birlikte çocuklarda ve gençlerde görülen kolesterol yüksekliğinin bazı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlıksız beslenme (özellikle de doymuş yağ oranı yüksek besinlerin aşırı tüketimi),
  • Ebeveynlerin birinde ya da her ikisinde yüksek kolesterol öyküsü bulunması,
  • Obezite ya da aşırı kilo,
  • Bazı tiroit hastalıkları,
  • Diyabet,
  • Böbrek hastalıkları.

Non-HDL kolesterol yüksekliği nedir?

Non-HDL kolesterol, total kolesterol değerinden HDL kolesterol değerinin çıkarılması sonucu elde edilir. Yani Non-HDL kolesterol LDL ve VLDL kolesterol ile trigliseridlerin toplamını verir. Non-HDL kolesterol, kalp ve damar hastalıklarının teşhis edilmesinde iyi bir göstergedir. Bu değerin yüksek olması da kalp ve damar hastalıkları riskinin yüksek olduğunu gösterir. 

Yüksek kolesterolü olan ne yemeli?

Yüksek kolesterolü olan bireyler beslenme düzenlerine de dikkat etmelidir. Sağlıklı beslenme kolesterolün düşürülmesinde etkili olabilir. Kolesterol düşüren bazı besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sebzeler,
  • Meyveler,
  • Tam tahıllar,
  • Zeytinyağı,
  • Baklagiller,
  • Az yağlı beyaz et çeşitleri,
  • Balık,
  • Kuru yemişler ve tohumlar.

Yüksek kolesterolü olan ne yememeli?

Kötü kolesterolün yükselmesinde etkili olan bazı besinler bulunur. Yüksek kolesterolü olan bireylerin uzak durması ya da tüketimini sınırlandırması gereken besinler şunlardır:

  • Kırmızı et (özellikle çok yağlı kısımlar),
  • Sakatat,
  • Sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş gıdalar,
  • Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez vb.),
  • Hamur işleri,
  • Kızartmalar,
  • Fast food yiyecekler,
  • Tam yağlı süt ürünleri,
  • Kabuklu deniz ürünleri,
  • Tereyağı, kuyruk yağı ve iç yağı gibi yağlar,
  • Alkollü içecekler,
  • Hazır meyve suları,
  • Şekerli ve gazlı içecekler.

Kolesterolü en hızlı ne düşürür?

Kolesterolü hızlı şekilde düşüren bir kür ya da ilaç tedavisi yoktur. Kolesterol sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak düşürülebilir. Kolesterolü hızlı şekilde düşürmek için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Sağlıksız yağ tüketimini sınırlandırmak, 
  • Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan besinleri tüketmek,
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve kolesterolü yükselten gıdalardan uzak durmak,
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak,
  • Kilo kontrolü sağlamak ve fazla kiloları vermek.
Paylaş
badge Onaylanmış İçerik

Verdiğimiz Bilgilere Güvenebilirsiniz

Bu içerik 360 Sağlık Tıbbi Yayın Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tıbbi Yayın Kurulumuz, sağlık alanında güvenilir bilgiye erişim sağlamak amacıyla oluşturulmuş deneyimli doktor ve araştırmacılardan oluşan bir ekiptir.
Son güncelleme tarihi: 25.07.2024