logo

Kan Şekeri Kaç Olmalı, Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kan Şekeri Kaç Olmalı, Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kişinin sağlık durumunu kontrol etmek için yapılması gereken tetkiklerin en önemlilerinden biri kan şekeri ölçümüdür. Kan şekeri seviyelerinin standart aralıklarda olması hayati fonksiyonların düzgün çalışması ve sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. "Kan şekeri kaç olmalı?" ya da "Kan şekeri ölçümü nasıl ve ne zaman yapılır?" gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Kan Şekeri Nedir, Değerleri Kaç Olmalıdır?

Vücut yaÅŸamsal faaliyetlerini saÄŸlıklı bir ÅŸekilde devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Vücuttaki hücrelerin, dokuların ve organların ana enerji kaynağı glikozdur. Glikoz vücudun enerji süreçlerinde kullanılmak üzere kan dolaşımı aracılığıyla hücrelere taşınır. Yunanca ÅŸeker anlamına gelen glikozun laboratuvarlarda incelenip ölçülen ve kanda bulunan hâline "kan ÅŸekeri" denir. 

Vücudun düzgün çalışabilmesi için dengeli bir kan ÅŸekerine ihtiyacı vardır. ÇeÅŸitli fizyolojik süreçler kan ÅŸekerinin saÄŸlıklı bir aralıkta tutulmasına yardımcı olur. Vücutta önemli görevler üstlenen beyin, pankreas, karaciÄŸer, böbrek gibi organlar; insülin, büyüme hormonu, glukagon, kortizol gibi hormonlar kan ÅŸekeri düzeyini normal aralıkta tutulabilir. 

Kan ÅŸekeri ölçüm deÄŸerleri dekilitre başına miligram (mg/dL) yada litre başına milimol (mml/dL) cinsinden ölçülür. SaÄŸlıklı insanlardaki mg/dL cinsinden ölçülen normal kan ÅŸekeri deÄŸeri 70-100 mg/dL civarındadır. Kan ÅŸekeri deÄŸeri kiÅŸinin saÄŸlık durumuna ya da açlık ve tokluk gibi faktörlere göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. 

Açlık Kan Şekeri

Açlık kan ÅŸekeri, kiÅŸinin yaklaşık 8 ila 12 saat aç kalması hâlinde ölçülen kandaki glikoz seviyesini ifade eder. Açlık kan ÅŸekerinin 100 ile 125 mg/dL arasında ölçüldüğü durumlar genellikle prediyabete (gizli ÅŸeker) iÅŸaret eder. Bu durumda hastaya yaÅŸam tarzında bazı deÄŸiÅŸiklikler yapması önerilir.

Açlık kan ÅŸekeri deÄŸerinin 126 mg/dL ya da daha fazla çıkması durumunda diyabetin varlığından söz edilebilir. Bu ayrıca vücudun insüline karşı yeterince duyarlı olmadığının veya kan ÅŸekerini kontrol etmek için yeterli insülin üretmediÄŸinin bir göstergesidir. Bu durum kiÅŸinin kalp krizi ve felç riskini de artırabilir. 

70 mg/dL altında ölçülen kan ÅŸekeri düşük kabul edilir. Hipoglisemi olarak adlandırılan bu durum kandaki glikozun azalması veya çok düşük olması hâlinde ortaya çıkar. Hipoglisemide kan seviyelerinin çok düşmesi saÄŸlık açısından oldukça zararlıdır ve ölümcül bir duruma dönüşebilir.

Hipoglisemisi olan kiÅŸilerde;

  • BaÅŸ dönmesi,
  • Titreme,
  • Terleme,
  • Çarpıntı,
  • Bulanık görme gibi semptomlar görülebilir.

Tokluk Kan Åžekeri

Tokluk kan ÅŸekeri besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan ÅŸekeri düzeyidir ve 140 mg/dL’ ye kadar normal kabul edilir. Tokluk kan ÅŸekeri deÄŸeri 140 mg/dL üzerinde ölçüldüğünde prediyabet yani gizli ÅŸekerden bahsedilebilir ve kiÅŸide ÅŸeker hastalığı riski söz konusu olabilir. 200 mg/dL üzerinde ölçülen tokluk kan ÅŸekeriyse yüksek kabul edilir ve diyabetin ya da halk arasında bilinen adıyla ÅŸeker hastalığının tanısal kriteridir. 

Kan şekerinin uzun bir süre yüksek olması böbreklere, arterlere, retinaya ve bazı organlara zarar verebilir.

Yüksek kan şekeri ve diyabetin bazı belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Çok susuz kalmış hissetmek,
  • Sık sık idrara çıkma isteÄŸi,
  • Yorgunluk ve hâlsizlik,
  • Sürekli açlık hâli,
  • Tekrarlayan cilt enfeksiyonları,
  • BaÅŸ aÄŸrısı,
  • Ä°drarda koyulaÅŸma,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Bulanık görme,
  • Yaraların yavaÅŸ iyileÅŸmesi.

Bu belirtilerin yaÅŸanması hâlinde bir doktora baÅŸvurmanız önerilir. Bu noktada uzman hekim kandaki glikoz seviyesinin deÄŸerlendirilmesi için kan ÅŸekeri ölçümü yapılmasını isteyebilir.

Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kan şekeri ölçümü çeşitli sağlık kuruluşlarında veya ev ortamında yapılabilir. Hastanede kan şekeri ölçümü için yapılan testlerin sonucu kısa sürede çıkar.

Hekimin tavsiye edeceği kan ölçümü testleri şunlardan biri olabilir:

A1C: Hemoglobin A1C veya HbA1c testi olarak da bilinen kan ÅŸekeri ölçümü testi, hemÅŸire veya uzman bir saÄŸlık personeli tarafından damardan kan alma iÅŸlemiyle gerçekleÅŸtirilir. Son üç aydaki ortalama kan ÅŸekeri seviyelerini belirleyen bu test laboratuvarda ve hastanede ön hazırlık gerektirmeden yapılabilir. 

Açlık Plazma Åžekeri (FPG): En az 8 saat su dışında hiçbir ÅŸey yenilip içilmeden aç karna uygulanan bu test genellikle sabah yapılır. 

Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT): Bu test genellikle gebelik diyabetini taramak için kullanılır. Farklı glikoz dozları ve numune alma aralıkları içeren bu testin çeÅŸitli varyasyonları vardır. 

Evde kan ÅŸekeri ölçümünde glukometre adı verilen kan ÅŸekeri ölçüm cihazı kullanılabilir. Küçük ve kolay taşınabilir bu cihaz eczanede veya çeÅŸitli yerlerde kolaylıkla bulunabilir. Kan ölçümü cihazı, lanset adı verilen delme aparatı ve test ÅŸeritleri içerir. Bu cihazla basit bir ÅŸekilde evde parmaktan kan ÅŸekeri ölçümü yapılabilir.

"Evde kan şekeri ölçümü nasıl yapılır?" sorusuna yanıt olarak glukometreyle kan şekeri ölçümü yapılırken izlenecek adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kan ÅŸekeri ölçüm cihazı temiz ve kuru bir yere yerleÅŸtirilir.
  • Paketten bir adet test ÅŸeridi çıkarılır.
  • Ölçüm yapılacak bölgeye kan akışını hızlandırmak için masaj yapılarak hafifçe basınç uygulanır.
  • Steril bir lansetle parmak ucu delinir ve kan çıkması için hafifçe sıkılır.
  • Parmak ucundan çıkan kan yavaşça test ÅŸeridinin üzerine yerleÅŸtirilir.
  • Test ÅŸeridi kan ÅŸekeri ölçüm cihazına yerleÅŸtirilir ve beklenir. Sonuçlar genellikle birkaç saniye sonra çıkar.
  • Kullanılan lanset ve test ÅŸeridi çöpe atılır.

Kan ÅŸekeri ölçümü kiÅŸinin tek başına kolayca yapabileceÄŸi bir iÅŸlemdir. Ancak kiÅŸi kendini iyi hissetmezse bu durumda testi uygulamak için bir yakınından yardım alabilir.

Açlık Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır?

Tanısal amaçlı açlık kan ÅŸekeri ölçümünde venöz plazma örneÄŸi alınarak laboratuvarda kandaki glikoz seviyesine bakılır. Takip amaçlı açlık kan ÅŸekeri ölçümüyse taşınabilir kan ÅŸekeri ölçüm cihazı yardımıyla kiÅŸinin parmak ucundan alınan kan örneÄŸiyle yapabilir. 

Tokluk Kan Şekeri Ölçümü Nasıl Yapılır?

Tokluk kan ÅŸekeri ölçümü sabah, öğlen ya da akÅŸam gibi ana öğünlerin ardından koldan yada parmaktan kan örneÄŸi alınarak yapılır. 

Kan Şekeri Ölçüm Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Kan ÅŸekeri ölçüm saatleri ve sıklığı genellikle kiÅŸinin sahip olduÄŸu diyabet türüne ve tedavi planına baÄŸlıdır. Kan ÅŸekerini ne kadar zamanda bir ölçmeniz gerektiÄŸini diyabet rahatsızlığınızı yöneten hekim düzenleyebilir. Hekim tip 1 diyabeti bulunan hastalara günde 4 kez kan ÅŸekeri ölçüm testi yapılmasını önerebilir.

Tip 2 diyabette de kan ÅŸekeri günde birkaç kez ölçülebilir. Kan ÅŸekeri ölçümünün kesin sayısı diyabeti yönetmek için alınan insülinin türüne ve miktarına göre deÄŸiÅŸebilir. 

Kan Şekeri Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kan şekeri ölçümünde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan ÅŸekeri ölçümünden önce hastanın bilgileri teyit edilmeli ve dikkate alınması gereken bir konu varsa mutlaka not edilmelidir.
  • Kan ÅŸekeri ölçümü uygulamasında tüm hijyen koÅŸulları gözetilerek saÄŸlık etiÄŸine uygun ÅŸekilde iÅŸlem yapılmalıdır.
  • Diyabetli hastalarda yara iyileÅŸmesi yavaÅŸ olduÄŸundan kan alma esnanında enfeksiyon kapma riskine karşı gerekli aseptik teknikler kullanılmalıdır.
  • Kan ÅŸekeri ölçme iÅŸlemi taşınabilir cihazla yapılıyorsa ölçüm cihazı temiz olmalıdır.
  • Ölçüm yapılan kiÅŸi ellerini yıkamalı ve iyice kurulamalıdır.
  • Kan ÅŸekeri ekipmanları kiÅŸiye özel olmalıdır. Bu nedenle ekipmanların baÅŸka kimseyle paylaşılmaması gerekir.
  • Ölçümde kullanılan test ÅŸeritleri kendi kabında saklanmalı; neme, aşırı sıcaÄŸa ve soÄŸuÄŸa maruz bırakılmamalıdır.

Kan ÅŸekeri ölçümü yaparken bahsedilen hususlara özen gösterilip hastanın konforu ve güvenliÄŸi saÄŸlanarak saÄŸlıklı bir ölçüm gerçekleÅŸtirilebilir. 

SSS

Tokluk kan şekeri 4 saat sonra kaç olmalı?

Tokluk kan ÅŸekeri ölçümü besin alımından sonraki 2 ila 3 saat içerisinde yapılabilir. 2 saat sonra ölçülen deÄŸer 140'ın altında olmalıdır. 4. saate yaklaşırken tekrar normal kabul edilen seviyeye doÄŸru iniÅŸ trendi göstermelidir.

Tokluk kan şekeri ölçümü öncesi su içilir mi?

Yemek yendikten 2 saat sonra ölçülen tokluk kan ÅŸekeri ölçümü öncesi herhangi bir besin tüketmemek gerekir. Ancak ölçüm yapılacak kiÅŸinin su içme ihtiyacı varsa 2 bardak su içilebilir. 

Kan şekeri ölçümünde ilk kan neden silinir?

Kan ÅŸekeri ölçümünden önce sterilizasyon için parmak alkolle silinmiÅŸse ilk kan silinip ikinci damla kullanılır. Çünkü alkol, ölçüm sonucunun yanlış çıkmasına neden olabilir. 

Kan şekeri ölçümü hangi parmaktan ölçülür?

Kan ÅŸekeri ölçümü için genellikle iÅŸaret parmağı ya da orta parmak tercih edilir. Bu parmaklarda daha iyi bir kan akışı vardır. Bu nedenle ölçüm daha doÄŸru sonuçlar verebilir. Ancak ölçüm için diÄŸer parmaklar da kullanılabilir. 

Parmaktan kan şekeri ölçümü kaç olmalı?

Glukometreyle parmaktan kan ÅŸekeri ölçümünde çıkan deÄŸer laboratuvarda ölçülen deÄŸerden biraz farklı olabilir. Bu noktada telaÅŸa kapılmadan durumun doktorla paylaşılması faydalı olabilir.

Kan şekeri ölçüm çizelgesi nedir?

Kan şekeri ölçüm çizelgesi, gün içerisinde aç ve tok olarak hangi saatlerde ölçüm yapıldığının ve ölçümde çıkan değerlerin kaydedildiği bir formdur. Bu çizelge kan şekeri değerlerini takip etmek için kullanılır.

PaylaÅŸ
badge Onaylanmış İçerik

Verdiğimiz Bilgilere Güvenebilirsiniz

Bu içerik 360 Sağlık Tıbbi Yayın Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tıbbi Yayın Kurulumuz, sağlık alanında güvenilir bilgiye erişim sağlamak amacıyla oluşturulmuş deneyimli doktor ve araştırmacılardan oluşan bir ekiptir.
Son güncelleme tarihi: 26.06.2024