Yükleniyor...
logo

Düzenli Egzersiz Yapmanın 7 Faydası

Düzenli Egzersiz Yapmanın 7 Faydası

Kimimiz için egzersiz yürüyüş yapmak ya da yoga pratiğine katılmak iken bazılarımız için maraton koşmak veya ağırlık çalışmak olabilir. Hangi fiziksel aktiviteyi seçerseniz seçin, bunu düzenli hâle getirdiğinizde hem fiziksel hem ruhsal sağlığınız için birçok fayda elde edersiniz. Dilerseniz bu faydalara birlikte göz atalım.

1. Kas ve İskelet Sistemini Güçlendirir

Egzersiz, kemik yapısını destekler. Kas liflerinin, bağlarının ve tendonlarının güçlenmesini sağlar. Düzenli olarak hareket etmek kaslara kan akışını gerçekleştiren kılcal damarların sayısını ve yoğunluğunu artırır. Kasların daha fazla enerji yakmasına yardımcı olur.

2. Metabolizmayı Destekler

Düzenli olarak egzersiz yapmak vücudun metabolik işlevlerini daha iyi yerine getirmesine yardımcı olarak genel sağlığın korunmasına katkıda bulunur. Egzersiz HDL kolesterolü yani iyi kolesterolü artırırken kandaki trigliserit seviyesini düşürür. İnsülin direncini azaltarak risk altındaki kişilerde tip 2 diyabetin önlenmesine katkı sağlar.

3. Kilo Yönetimine Yardımcı Olur

Yeterince hareket etmemek kilo alımının en önemli sebepleri arasında yer alır. İdeal kilosunun üzerindeki bireylerde sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Düzenli fiziksel aktivite ise hem fazla kiloların verilmesine hem ideal kilonun korunmasına yardımcı olur.

4. Kalp Sağlığını Korur

Fiziksel hareketliliği bir rutin olarak hayata dâhil etmek kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Egzersiz, kalbi güçlendirir ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kalp hastalıkları geçirme riskini azaltabilir ve kan basıncının düşmesini sağlayabilir. Kalp krizine neden olan hastalıkların ve pek çok felç türünün önlenmesinde rol oynar.

5. Uyku Kalitesini Artırır

Uykuya dalmakta ve kesintisiz bir uyku uyumakta zorlanan bireyler için egzersiz iyi bir çözüm olabilir. Hareket etmek, uykuya daha kolay dalmayı sağlamanın yanı sıra uyku sırasındaki onarıcı süreçleri de uyarır. Böylece uyku kalitesini ve uyku süresini arttırabilir. Özellikle dışarıda gün ışığı altında egzersiz yaparak D vitamini almak, sirkadiyen ritmin düzenlenmesine ve sağlıklı bir uyku rutininin oluşturulmasına katkıda bulunabilir.

6. Kronik Ağrıları Hafifletebilir

Kronik hâle gelen ağrılar birçok insan için çok zorlayıcı olabilir ve hayat kalitesini düşürebilir. Ancak egzersiz yapmak ağrı konusunda doğal bir tedavi olabilir. Kronik ağrıların ortaya çıkmasını önleyebilir ve ağrıları azaltabilir. Hatta kişilerin ağrı toleransını geliştirerek kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilir.

7. Ruh Sağlığını Olumlu Yönde Etkiler

Hareket etmenin fiziksel sağlığa olduğu kadar ruh sağlığına da olumlu etkileri bulunur. Düzenli egzersiz yapmak stres hormonlarının salınımını azaltırken iyi oluşunuzu destekleyen endorfin gibi hormonların salgılanmasını artırır. Zihninizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırabilir. Stresle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olarak sizi stresli durumlara karşı daha dayanıklı hâle getirebilir.

Siz de hem fiziksel hem ruhsal sağılığınıza olumlu katkılarda bulunmak istiyorsanız günlük rutininizde egzersize de yer verebilirsiniz.

Paylaş
badge Onaylanmış İçerik

Verdiğimiz Bilgilere Güvenebilirsiniz

Bu içerik 360 Sağlık Tıbbi Yayın Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tıbbi Yayın Kurulumuz, sağlık alanında güvenilir bilgiye erişim sağlamak amacıyla oluşturulmuş deneyimli doktor ve araştırmacılardan oluşan bir ekiptir.
Son güncelleme tarihi: 14.12.2023