logo

Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bireyin akademik başarısını olumsuz yönde etkileyen ve çeşitli öğrenme süreçlerinde zorluklara neden olan durumlar öğrenme bozukluğu olarak ifade edilir. Öğrenme bozuklukları bilişsel yeteneklerle ilişkili olabileceği gibi okuma, yazma, matematik gibi temel öğrenme alanlarında da ortaya çıkabilir. Birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilen öğrenme bozuklukları, kişinin akademik gelişimini etkilediği gibi sosyal ve duygusal gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Yaygın görülen öğrenme bozukluklarından biri de disleksidir. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan disleksi hakkında merak edilen "Disleksi ne demek ve neden olur?" gibi soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Disleksi Nedir?

Disleksi, konuÅŸma seslerini tanımlama ve bu seslerin harflerle ve kelimelerle nasıl iliÅŸkili olduÄŸunu öğrenme sorunları nedeniyle ortaya çıkan bir öğrenme bozukluÄŸudur. Okuma güçlüğünü de içeren bu rahatsızlıkta bireylerin kelimeleri doÄŸru ve akıcı okuma ile heceleme becerileri farklı olabilir.

Disleksi zekâ geriliÄŸi, iÅŸitme ya da görme sorunlarından kaynaklı deÄŸildir. Temelde bilgiyi iÅŸlemeyle ilgili bir problemdir. Disleksiye sahip bireyler gördükleri ve duydukları bilgileri iÅŸlemede ve hatırlamada zorluk yaÅŸayabilirler. Aynı zamanda organizasyon becerileri de etkilenebilir. Bu durumun 6 farklı tipi bulunur. Disleksi çeÅŸitleri ÅŸunlardır:

  • Birincil Tip Disleksi: Disleksinin en yaygın türüdür. Beynin sol yarım küresinde, serebral korteks kısmında gerçekleÅŸen iÅŸlevsel bir bozukluktan kaynaklanır. Birincil tip disleksi kalıtsaldır ve yaÅŸla deÄŸiÅŸmez.
  • Ä°kincil Tip (GeliÅŸimsel) Disleksi: Ä°kincil tip disleksi fetal geliÅŸimin erken aÅŸamalarında, yani anne karnında yaÅŸanan geliÅŸimsel problemlerden kaynaklanır. GeliÅŸimsel disleksiyle ortaya çıkan problemler yaÅŸla birlikte azalabilir.
  • Fonolojik Disleksi: Disleksinin bu türünde iÅŸitsel sorunlardan çok görsel iÅŸlemedeki sorunlar ön plandadır. Bu tip disleksiye sahip bireyler kelimeleri seslendirmede zorluk çekebilirler.
  • Görsel Disleksi: Bu tip disleksiye sahip bireylerde fiziksel nedenlere baÄŸlı görsel problemlerden ya da biliÅŸsel/nörolojik nedenlerden oluÅŸan görsel iÅŸleme bozukluklarından kaynaklanan okuma güçlüğü görülür.
  • Yüzeysel Disleksi: Sözcüklerin tanınmasında ve yazılmasında güçlük çekilen disleksi türüdür.
  • Travma Disleksisi: Travma ya da herhangi bir hastalık nedeniyle meydana gelen beyin hasarından kaynaklanan disleksi türüdür. Ã‡ocuklarda ya da yetiÅŸkinlerde görülebilir.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi her bireyde farklı ÅŸekilde ortaya çıkar. Disleksinin türüne göre belirtiler de farklılık gösterebilir. Ä°lk belirtiler genellikle çocukluk döneminde görülse de bu dönemde fark edilmeyen durumlar disleksinin yetiÅŸkinlik döneminde de sürmesine neden olabilir. Ã‡ocukluk ve yetiÅŸkinlik dönemindeki belirtiler farklılık gösterebilir. Disleksinin ilk belirtileri genellikle okul öncesi dönemde veya ilkokul yıllarında ortaya çıkar.

Disleksi koordinasyon, organizasyon ve hafıza gibi alanları etkileyebilir. Bazı vakalarda disleksi konuşma bozukluğu gibi durumlara da yol açabilir. Bu nedenle disleksinin yalnızca okuma ve yazma yeteneğini etkilediği düşünülmemelidir.

Çocuklarda Disleksi Belirtileri

Okul öncesi ve okul dönemi Ã§ocuklarında farklı belirtiler görülebilir. Bunları ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz:

Okul Öncesi Disleksi Belirtileri

Disleksi ilk belirtilerini okul öncesi dönemde verebilir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Geç konuÅŸmak,
  • Yeni kelimeler öğrenmede yavaÅŸlık,
  • Kelimelerdeki sesleri tersine çevirmek, benzer sesli kelimeleri karıştırmak ya da kelimeleri doÄŸru çıkaramamak,
  • Harfleri, sayıları, renkleri ya da isimleri hatırlamada/isimlendirmede zorlanmak,
  • Tekerlemeleri öğrenmede zorluk çekmek,
  • Belirli ÅŸeylere odaklanamamak,
  • Ä°ki ya da daha fazla komutu aynı anda yerine getirmede güçlük yaÅŸamak.

Ä°lkokul Dönemi Disleksi Belirtileri

Disleksi belirtilerinin kendini en fazla gösterdiÄŸi yıllar ilkokul yıllarıdır. Özellikle 1. sınıfta disleksi belirtileri daha çabuk fark edilebilir. Ä°lkokul dönemi disleksi belirtileri ÅŸunlardır:

  • Okuma düzeyinin yaÅŸa göre beklenenden geride olması,
  • Duyulanı anlamada ve iÅŸlemede sorunlar,
  • Sorulan sorulara cevap vermede zorlanmak,
  • KonuÅŸma sırasında doÄŸru kelimeyi bulmada güçlük,
  • Olayların sırasını hatırlayamamak,
  • Harflerdeki ve kelimelerdeki benzerlik ve farklılıkları ayırt edememek,
  • Yazmada zorlanmak,
  • Okumayı gerektiren aktivitelerden kaçınmak,
  • Okuma ve yazma gerektiren ödevlere gereÄŸinden fazla zaman harcamak.

YetiÅŸkinlerde Disleksi Belirtileri

  • Yüksek sesle okumanın da dâhil olduÄŸu okuma güçlükleri,
  • YavaÅŸ okumak ve yazmak,
  • Yazma sorunları ya da kötü yazmak,
  • Okumadan kaçınmak,
  • Yabancı dil öğrenmede zorlanmak,
  • Ä°simleri ya da kelimeleri yanlış telaffuz etmek,
  • Kelimeleri ya da cümleleri anlamada zorlanmak,
  • Herhangi bir hikâyeyi ya da olayı özetlemede zorluk çekmek,
  • Matematik problemlerini çözmede zorlanmak.

Disleksi Neden Olur?

Disleksinin sebepleri henüz tam olarak bilinmese de beynin okumayı ve kelime iÅŸlemeyi saÄŸlayan bölümlerindeki bazı farklılıklardan ve bozulmalardan kaynaklandığı öne sürülebilir. Yapılan disleksi çalışmaları bu öğrenme bozukluÄŸuna neden olan birçok faktörün olabileceÄŸini gösterir. Gebelikte meydana gelebilecek bazı olumsuz durumlar bunlardan biridir. Bu olumsuz durumlar arasında gebelik sırasında beyin geliÅŸimini olumsuz etkileyebilen alkol, sigara ve diÄŸer zararlı maddelerin kullanımı yer alır. Aynı zamanda doÄŸumun normalden uzun sürmesi, düşük doÄŸum ağırlığı, erken doÄŸum ya da bebeÄŸin ateÅŸli hastalık geçirmesi de disleksinin nedenleri arasında sayılabilir.

 

Disleksi Nasıl Anlaşılır?

Disleksi tanısı çoÄŸunlukla okul döneminde konulabildiÄŸi için bu yaÅŸtaki bireylerde sınıf öğretmenlerinin ve ebeveynlerinin gözlemleri oldukça önemlidir. Disleksinin birçok farklı belirtisinin olması teÅŸhisi zorlaÅŸtırabilir.

  • Disleksi şüphesiyle bir uzmana baÅŸvurulduÄŸunda öncelikle teÅŸhis için fiziksel muayene istenebilir. Bu muayenede çocuÄŸun fiziksel geliÅŸimi, eÄŸitim sorunları ve tıbbi geçmiÅŸi incelenebilir.
  • Aynı zamanda görme, iÅŸitme ve beyin fonksiyonları da bu muayenede deÄŸerlendirilir. Görme, iÅŸitme ve beyin fonksiyonlarının deÄŸerlendirilmesindeki amaç, öğrenme bozukluÄŸuna bunlardan herhangi birindeki sorunun neden olup olmadığının tespit edilmesidir. 
  • Ardından okuma, yazma ve diÄŸer akademik becerilerin deÄŸerlendirildiÄŸi aÅŸamaya geçilir. Bu aÅŸamada bir dizi eÄŸitim testi uygulanabilir.
  • Disleksi tanısı için uygulanan yöntemlerden bir diÄŸeri de psikolojik deÄŸerlendirmedir. Doktor çocuÄŸun zihinsel saÄŸlığını anlamak için hem ebeveynlerine hem çocuÄŸa bazı sorular sorabilir. YetiÅŸkinlerdeyse bu sorular direkt bireye yöneltilir.
  • Psikolojik deÄŸerlendirme, disleksiye herhangi bir kaygının ya da depresyonun neden olup olmadığının anlaşılmasını saÄŸlar. YetiÅŸkinlerde disleksi teÅŸhisindeyse genellikle birey çevresinden aldığı dönüşler ve kendinde gördüğü belirtilerle bir doktora baÅŸvurabilir. Ayrıca yetiÅŸkinlerde teÅŸhis için disleksi testi olarak isimlendirilen bazı testlerden yararlanılabilir.

Disleksi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Disleksi teÅŸhisi ve tedavisi için psikiyatri bölümüne gidilir. Çocuklarda disleksi teÅŸhisi, çocuk ve ergen psikiyatristleri ya da psikologları tarafından konulur. "YetiÅŸkinlerde disleksi için hangi doktora gidilir?" sorusunun cevabı olarak da yine bir psikiyatr ya da psikologdan yardım alınması söylenebilir. 

Disleksi Tedavisi

Disleksinin kesin ve belirli bir tedavisi yoktur. Ancak tedavi amaçlı uygulanan çeÅŸitli teknikler ve stratejiler bulunur. Uygulanacak tedavi yöntemi, disleksinin türüne ve disleksiye neden olan faktörlere göre farklılık gösterebilir. Bu tedavi süreçlerinde herhangi bir ilaç ya da cerrahi yöntem uygulanmaz. "Disleksi nasıl tedavi edilir?" sorusuna cevap verilirken ise özel eÄŸitimden, dil ve konuÅŸma terapisinden ya da psikolojik terapiden bahsedilebilir.

Disleksi EÄŸitimi

Disleksi tedavisinde en etkili yöntemin disleksi özel eÄŸitimi olduÄŸu bilinir. Bu özel eÄŸitimde tedaviye yönelik bazı eÄŸitim yaklaşımları ve teknikleri kullanılır. Çocukluk döneminde teÅŸhis edilen dislekside Ã¶zel eÄŸitime ne kadar erken baÅŸlanırsa o kadar etkili olur. EÄŸitim programı geliÅŸtirilirken çocuÄŸun okuma yazma becerileri, diÄŸer akademik becerileri ve ruh saÄŸlığı bir arada deÄŸerlendirilir. Disleksi eÄŸitimi özel eÄŸitim öğretmenleri tarafından verilir. 

Okuma becerilerinin geliştirilmesi için "disleksi okuma çalışmaları" olarak isimlendirilen işitme, görme ve dokunma teknikleri kullanılabilir. Öğrenmenin desteklenmesi için duyuları kullanmak bilginin işlenmesine olumlu katkı sağlar. Okunan kelimelerin ya da harflerin parmakla takip edilmesi gibi örnekler bu süreci kolaylaştırabilir.

Disleksi eÄŸitiminde kullanılan yöntemlerden bir diÄŸeri, okuma becerilerinin geliÅŸtirilmesinde çocuÄŸun zihninin daha kolay tanımlayabileceÄŸi fontlar kullanmaktır. Ek olarak kelimeleri en küçük ses birimlerine, yani fonemlere ayırarak bunları tanımasını saÄŸlamak da kullanılan tekniklerdendir. Okuma sırasında güçlük çekilen kelimeleri tekrar tekrar okutarak okuma pratiÄŸi kazandıran egzersizlerin uygulanması da etkili sonuçlar verebilir.

Disleksi teÅŸhisi alan bir öğrencinin öğrenme hızı diÄŸer öğrencilere göre daha yavaÅŸ olabilir. Böyle durumlarda Ã§ocuÄŸa ödevlerinde ve araÅŸtırmalarında daha fazla süre tanımak ya da eÄŸitimi evde desteklemek de disleksi eÄŸitiminin bir parçasıdır. Bu anlamda çocuÄŸun evde eÄŸitime devam edebilmesi için eÄŸitim materyallerinin ve ders kayıtlarının temin edilmesi saÄŸlanmalıdır. Evde disleksi eÄŸitimi için özel eÄŸitim öğretmenlerinden de destek alınabilir.

Dil ve KonuÅŸma Terapisi

Disleksi tedavisinde okuma ve konuşma problemlerini çözmek için dil ve konuşma terapisinden de yararlanılabilir. Dil ve konuşma terapisi ile konuşma sesi hatalarının ve fonolojik hataların düzeltilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda konuşma terapisi, konuşmada zorlanmayan sadece okumada güçlük çeken çocuklarda da oldukça etkilidir.

Dil ve konuÅŸma terapisi, çocukların sesleri doÄŸru ÅŸekilde çıkarmalarına ve seslerin kelime oluÅŸturmak için nasıl bir araya getirileceÄŸini anlamalarına yardımcı olur. Kısaca "Disleksi nasıl geçer?" sorusuna eÄŸitimden sonra verilebilecek en etkili yanıt dil ve konuÅŸma terapisidir.

Psikolojik Destek

Disleksi teÅŸhisi konmuÅŸ bireylerde çeÅŸitli psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Öz güven eksikliÄŸi, stres ve kaygı, öz deÄŸer sorunları disleksinin psikolojik etkilerindendir. Bu gibi durumlarda psikolojik destek almak bu etkilerin giderilmesine yardımcı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Disleksi doğuştan mıdır?

Disleksiye neden olduÄŸu düşünülen faktörler arasında kalıtımsal durumlar ve anne karnındayken geliÅŸen bazı olumsuzluklar yer alır. NörogeliÅŸimsel bir bozukluk olan özgül öğrenme bozukluÄŸunun bir alt tipi olan dislekside genetik faktörler etkilidir ve bu hastalık doÄŸuÅŸtan gelir. Özellikle birincil disleksi türünde genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Disleksisi olan bireylerin ebeveynlerinde de %49 oranında disleksi görülmüştür.

Disleksi sonradan olur mu?

Travma disleksisi türü, bir travmaya baÄŸlı geliÅŸen beyin hasarı sonucunda oluÅŸabilir. Genellikle doÄŸuÅŸtan gelen disleksinin bazı türleri nadiren de olsa yetiÅŸkinlikte de kendini gösterebilir. 

Disleksi düzelir mi?

Disleksi altta yatan fiziksel ya da psikiyatrik bir nedene baÄŸlı deÄŸilse özel eÄŸitimle düzelebilir. Disleksi tedavisinde en etkin yöntem eÄŸitimdir. ÖrneÄŸin fonetik alfabe çalışmaları ya da seslendirmeyi anlama pratikleri gibi pek çok alıştırma uygulanabilir.

Disleksi geçer mi?

Bir öğrenme bozukluÄŸu olan disleksinin kendiliÄŸinden geçmesi mümkün deÄŸildir. Bu nedenle disleksi şüphesi olan çocuklar için bir doktora baÅŸvurulması ve uygun eÄŸitime baÅŸlanması önemlidir.

Disleksisi olan birine nasıl davranılmalı?

Disleksi teÅŸhisi almış bireylerin öğrenme süreçleri diÄŸer bireylerden daha farklı ilerleyebilir. Özellikle çocuklarda bu durum öz güven sorunlarına neden olabilir. Disleksi teÅŸhisi almış bir çocuÄŸa ya da yetiÅŸkine hasta gibi davranmak yerine özel ihtiyaçlarını destekleyici bir tavır takınmak daha doÄŸru bir yaklaşım olacaktır. Disleksiye sahip bir çocuÄŸa belli biçimlerde davranmak tedavi sürecine destek saÄŸlayabilir. Bunlar:

  • EÄŸitim sürecini iyi ÅŸekilde gözlemlemek,
  • EÄŸitimde zorlayıcı davranmamak,
  • ÇocuÄŸu baÅŸkalarıyla kıyaslamamak,
  • Okul dışında destekleyici eÄŸitim çalışmalarına yönlendirmek,
  • Odaklanmayı desteklemek için çalışma sürelerini kısa tutmak,
  • ÇocuÄŸa sabırlı, hoÅŸgörülü ve anlayışlı ÅŸekilde yaklaÅŸmak,
  • ÇocuÄŸun durumundan utanmamak,
  • ÇocuÄŸa güven vermek,
  • Kendisini ifade etmesine ve farklılıklarını ortaya koymasına izin vermek,
  • BaÅŸarılarını takdir etmek,
  • EÄŸitim sürecine dâhil olmak,
  • Özellikle eÄŸitim sürecinde baÅŸarılı olunmadığı durumlarda öfkelenmekten kaçınmak,
  • Birlikte sık sık okuma ve yazma pratikleri yapmak,
  • ÇocuÄŸun durumu ve eÄŸitimi konusunda duyulan endiÅŸeleri ona yansıtmamak.

Disleksi olduğumu nasıl anlarım?

Çocuklarda disleksi teÅŸhisi genellikle okul döneminde, okuma yazma süreci baÅŸladığında konulabilir. Öğrenme güçlüğü, okuma yazma becerilerinde yaşıtlara göre gerilik ve diÄŸer belirtiler bu dönemde daha belirgin görülür. Ancak kimi durumlarda bu belirtiler yetiÅŸkinlik dönemlerine kadar kendini göstermeyebilir.

YetiÅŸkin bir birey sözcükleri doÄŸru okumada zorlanma, okuduÄŸunu anlamama, okuma hızında yavaÅŸlık, okuma sırasında satır, hece ya da harf atlama gibi belirtiler gösteriyorsa kendisinde disleksinin varlığından şüphelenebilir. Böyle bir durumda birey Ã¶n tanı için disleksi testi olarak isimlendirilen, kolayca eriÅŸebileceÄŸi online testlerden yararlanabilir. Kesin tanı içinse bir psikologla görüşebilir.

Dikkat eksikliği ve disleksi arasındaki fark nedir?

Disleksi, okuma yazma ve buna baÄŸlı öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan bir öğrenme bozukluÄŸudur. Dislektik bireyler okuma, okuduÄŸunu anlama, satırları düzgün takip etme gibi alanlarda zorluk yaÅŸayabilir ve harflerin okunmasında ya da kelimelerin söylenmesinde yanlışlık yapabilirler. Dikkat eksikliÄŸi ise bireyin dikkatini tek bir noktada toplamasında zorlanması durumudur. Dikkat eksikliÄŸi bireyde yalnızca dikkat eksikliÄŸi olarak görülebilirken bazı durumlarda buna hiperaktivite bozukluÄŸu da eÅŸlik edebilir. Bu durum ise DEHB, yani dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu olarak isimlendirilir.

Dikkat eksikliÄŸi olan bireylerde okuma hızında yavaÅŸlık fark edilebilir ancak kelimeleri telaffuz etmede yanlışlık görülmez. Dikkat eksikliÄŸinde daha çok okuma sırasında noktalama iÅŸaretlerini atlamak, cümle sonlarını tamamlamamak ya da kaldığı yeri kaybetmek gibi dikkate dayalı hatalar görülür. Dislektik bireylerin özellikleri arasında ise genellikle kelime ve harf hataları yapmaları yer alır.

Dikkat eksikliÄŸinde dikkatin bozuk olmasından ziyade dikkati bir noktaya toplamada zorlanma, dış uyaranların dikkati çabuk dağıtması, unutkanlık, eÅŸyaları sık kaybetme ve düzensizlik gibi belirtiler vardır. Disleksideyse yalnızca öğrenme konusunda zorlanma, harf ve kelimeleri yanlış algılama ve buna baÄŸlı olarak okuma yazmada problemler görülebilir.

Disleksi zeka geriliÄŸi midir?

Disleksi genel olarak bir öğrenme güçlüğü olarak bilinse de bu doÄŸru deÄŸildir. Bilinenin aksine disleksi öğrenme güçlüğü deÄŸil, bir öğrenme bozukluÄŸudur. Bu nedenle zekâ geriliÄŸi olarak deÄŸerlendirilmez. Disleksiye sahip bireylerin zekâ düzeyleri çoÄŸunlukla normaldir. Hatta disleksi tanısı konmuÅŸ bazı bireylerin zekâ düzeyi normalin üzerinde olabilir. 

Disleksi hastalık mıdır?

Genel olarak toplumda bilinenin aksine disleksi bir hastalık değildir. Dil temelli yaygın bir öğrenme bozukluğudur.

PaylaÅŸ
badge Onaylanmış İçerik

Verdiğimiz Bilgilere Güvenebilirsiniz

Bu içerik 360 Sağlık Tıbbi Yayın Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tıbbi Yayın Kurulumuz, sağlık alanında güvenilir bilgiye erişim sağlamak amacıyla oluşturulmuş deneyimli doktor ve araştırmacılardan oluşan bir ekiptir.
Son güncelleme tarihi: 02.07.2024