Yükleniyor...
logo

Anti HBs Nedir? Anti HBs Pozitif Ne Demektir?

Anti HBs Nedir? Anti HBs Pozitif Ne Demektir?

Anti HBs, hem aşıdan kaynaklı hem enfeksiyona bağlı bağışıklık için önemli bir serolojik belirteçtir. Anti HBs, Hepatit B virüsüyle enfekte olmuş bireylerin iyileşme sürecini izlemeye yardımcı olur. Bireyin vücudunda Anti HBs'nin bulunması Hepatit B enfeksiyonuyla enfekte olan bireyin iyileştiğini ve bağışıklık sağladığını gösterir. Gelin, "Anti HBs ne demek?", "Anti HBs kaç olmalı?", "Kandaki Anti HBs ne anlama gelir?" gibi soruların ve daha fazlasının cevaplarını birlikte inceleyelim.

Anti HBs Nedir? Kaç Olmalı?

Anti HBs yani Hepatit yüzey antikoru Hepatit virüsüne karşı yanıt olarak oluşur. Bireyin aşılanması veya Hepatit B enfeksiyonunu geçirmiş olması hâlinde vücut bu antikoru üretebilir. 

Hepatit B yüzey antikor testi, HBV enfeksiyonunu tespit etmek için yapılan kan testleri arasında yer alır. Bu test kan serumunda HBV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilen anti-HBs'nin varlığını ve miktarını belirleyebilir. Hepatit B yüzey antikorlarları olan anti-HBs veya HBsAb kan örnekleri mIU/mL olarak ölçülür. Anti HBs referans aralığı şu şekilde verilebilir:

  • Anti-HBs 10-12 mIU/mL'den büyük: Bireyin Hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı güvende olduğunu gösterir. Bu durum, bireyin daha önce geçirmiş olduğu HBV enfeksiyonundan kurtulması veya Hepatit B aşısı sonucunda oluşur.
  • Anti-HBs 5 mIU/mL'den düşük: Bireyin HBV enfeksiyonu açısından negatif olduğu ancak bu enfeksiyona duyarlı olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle bireyin aşılarını yaptırması gerekebilir.
  • Anti-HBs 5-12 mIU/mL aralığında: Bu durumda sonuç kesin değildir ve test tekrar yapılmalıdır.

Anti HBs Pozitifliği (Yüksekliği) Ne Anlama Gelir?

Anti HBs pozitif olmak bireyin Hepatit B virüsüne karşı korunduğu anlamına gelir. Anti HBs testinin pozitif olması bireyin bağışıklık kazanmış olduğunu gösterir.

Anti HBs Yüksekliği Neden Olur?

Anti HBs yüksekliğinin sebebi bireyin daha önce Hepatit B virüsünü kapmış ve sonrasında iyileşmiş olmasından veya Hepatit B aşısını yaptırmış olmasından kaynaklanabilir.

Hamilelikte Anti HBs Yüksekliği

Hamilelikte Anti HBs yüksekliği bebeğin sağlığını etkileyebilen bir durumdur. Bebeğe plasenta yoluyla Hepatit B virüsünün geçmesi nadir görülse de doğum esnasında bebeğe bu virüs bulaşabilir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bu konuda dikkatli olması ve test yaptırması önerilir. HbsAg testi sayesinde anne adayları veya hamilelik planlayan bireyler taşıyıcı veya hasta olup olmadıklarını öğrenebilirler.

Anti HBs Negatif Ne Demektir?

Anti HBs negatif olması bireyin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının olmadığı anlamına gelir. Bu durum bireyin Hepatit B virüsüne yakalanmasına neden olabilir.

Anti HBs Düşüklüğü Nedir?

Anti HBs düşüklüğü bireyin Hepatit B virüsüne sahip olmadığını ve bu virüse karşı duyarlı olduğunu gösterir. Bu durumda bireyin Hepatit B virüsü için aşı yaptırması gerekir.

Anti HBs Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Hepatit B aşısı olarak bilinen Anti HBs aşısının ilk dozu bebeklere doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde yapılır. Tam aşılama için ilk doz aşıdan 1 ay sonra ikinci ve 6 ay sonra üçüncü dozlar yapılabilir. Hepatit B aşısı yapıldığında bireyi bu hastalıktan koruyan Anti HBs antikorları oluşmaya başlar. Bu antikorun bulunması bireyin hastalığa karşı koruyuculuğu olduğunu gösterir. Bebeklerde ve çocuklarda bu aşının koruyuculuğu %99'dur. Yaş ilerledikçe aşının koruyuculuğu azalabilir ve 50 yaşından sonra aşının koruyuculuğu %70'e kadar düşebilir.

Anti HBs Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Anti HBs testi, bireyin Hepatit B virüsüne karşı korunup korunmadığını gösterir. Anti HBs testi, genel kan taramalarına rutin olarak dâhil edilen bir test değildir. Anti HBs kan testi için kan örneği gereklidir. Bireyden alınan kan örneği laboratuvara gönderilir, burada kan örnekleri incelenir. Anti HBs testi yaklaşık birkaç dakika sürebilir.

Hepatit B Virüsü Enfeksiyonu Nedir?

Hepatit B karaciğeri enfekte edebilen beş virüsten biridir. Hepatit B viral bir enfeksiyondur ve karaciğerde iltihaplanmaya neden olur. Genellikle kısa süreli akut bir enfeksiyon olarak başlasa da bazı bireylerde bu durum kronik enfeksiyona dönüşebilir. Bu karaciğer iltihabının uzun süreli olması hâlinde karaciğerde hasarlar oluşabilir. Siroz ve karaciğer yetmezliği gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Hepatit B virüsü de diğer karaciğer hastalıkları gibi herhangi bir semptom göstermeden bireyi hasta edebilir. Bu durumda bireyler genellikle enfekte olduklarının farkında değildir.

Hepatit B virüsünü diğer Hepatit virüslerinden ayıran bazı faktörler vardır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hepatit B virüsünün güvenli ve etkili bir aşısı vardır. Bu aşının var olması da Hepatit B virüsünün önlenebilir olmasını sağlar. Doğumdan sonra bebeklere bu aşı uygulanabilir.
  • Hepatit B virüsüyle enfekte olan yetişkinlerin sadece %5'i kronik enfeksiyon geliştirir. Bu durumun 6 yaş altı çocuklardaysa %30'u bulduğu görülür.
  • Hepatit B vücut sıvıları yoluyla yayılır. Bu nedenle doğum yapan anne adayları bebeklerini doğum esnasında enfekte edebilir. Hepatit B virüsüyle enfekte olan bebeklerin %90'ında kronik enfeksiyon geliştiği görülür.
  • Kronik Hepatit B tedavi edilebilen ancak tamamen iyileştirilemeyen bir sağlık problemidir. Antiviral ilaçlar Hepatit B enfeksiyonunu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Kronik Hepatit B'den muzdarip bireyler karaciğerine özel olarak bakmak durumundadırlar.

Hepatit B virüsü bireye kan ve vücut sıvıları aracılığıyla pek çok farklı yolla bulaşabilir. Cinsel ilişki, steril olmayan vücut bakım ürünlerinin kullanımı gibi faktörler de bulaşmada etkili olabilir. Hepatit B bulaşma yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Korunmasız cinsel birliktelik,
  • Kullanılmış iğneleri kullanmak veya bu iğnelerle yaralanmak,
  • Sterilize edilmemiş ekipmanlarla dövme veya piercing yaptırmak,
  • Hepatit B için kan kontrolü yapılmayan bir ülkede kan nakli yaptırmak,
  • Açık yarayla temas,
  • Doğum sırasında,
  • İğne veya şırıngaların paylaşılmasıyla,
  • Diş fırçası veya tıraş bıçağının ortak kullanılmasıyla,
  • Enfekte olmuş keskin bir aletin kazara batmasıyla.

Hepatit B virüsünün süt ve tükürükte hemen hemen hiç bulunmamasından dolayı öpüşme ve emzirme yoluyla bulaşma görülmez. Hepatit B için en sık görülen bulaşma yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Anneden bebeğe geçerek,
  • Cinsel ilişkiyle,
  • Diş kliniklerindeki aletlerin temizliğine ve dezenfeksiyonuna dikkat edilmemesiyle,
  • Berber veya kuaförlerde tıraş, manikür-pedikür aletlerinin temizliğine dikkat edilmemesiyle,
  • Toplu sünnetlerde,
  • Dövme, piercing, küpe, akupuntur yoluyla,
  • Çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları gibi toplu yerlerde.

Yapılan çalışmalarda Hepatit B virüsüne yakalanma riskinin bazı ülke veya bölgelerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Hepatit B virüsüne yakalama riskinin daha fazla olduğu ülkeler veya bölgeler sırasıyla Afrika, Asya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Doğu Avrupa'nın bazı bölgeleri olarak örneklendirilebilir.

Hepatit B Virüsü Enfeksiyonu Belirtileri

Hepatit B virüsü enfeksiyonu belirtileri herkeste görülmeyebilir. Hepatit B enfeksiyonun genel belirtileri şu şekilde olabilir:

  • Karın ağrısı,
  • Koyu renkli idrar,
  • Ateş,
  • Eklem ağrısı,
  • İştahsızlık,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Zayıflık hissi ve yorgunluk,
  • Cilt ve göz aklarının sararması (sarılık).

Hepatit B virüsü semptomları hafif veya şiddetli olarak görülebilir. Kronik enfeksiyon ya da akut enfeksiyon evresinde bu semptomlar bazı bireylerde görülebilirken bazılarında hiç rastlanmayabilir. Akut Hepatit B virüsü enfeksiyonu olan bireylerde karaciğer hastalığı belirtileri normalden daha şiddetli bir reaksiyon gösterebilir. Herhangi bir karaciğer hastalığı belirtisi gözleniyorsa doktora başvurmak önemli olabilir. Kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonu olan bireylerdeyse sürekli olarak hafif veya belirsiz bazı enfeksiyon belirtileri görülebilir. Bu semptomların daha sonradan ortaya çıkması karaciğerde hasar oluştuğu anlamına gelebilir.

Hepatit B Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit B virüsünün tedavisi mümkündür. Bunun için doktor tarafından bireyin enfeksiyon durumuna göre bir tedavi yöntemi belirlenebilir veya farklı tedavi seçenekleri sunulabilir. Doktor tarafından enfeksiyonun tutunmasını önlemeye yardımcı olmak için profilaktik tedaviler önerilebilir. Bu tedavilerin içeriği şu şekilde olabilir:

  • Aşılama: Bireyin henüz Hepatit B aşısı olmadığı durumlarda bu virüse maruz kalındıktan sonraki ilk 24 saat içinde tercihen Hepatit B aşısının bir dozunun hemen yapılması önerilir. Daha sonrasında virüse karşı tamamen aşılanmak ve virüsten korunabilmek için ilk aşıdan sonraki altı ay içinde bireyin iki doz daha Hepatit B aşısı yaptırması gerekebilir.
  • Hepatit B immün globulin (HBIG): Hepatit B immün globulin, Hepatit B virüsüne karşı doğal olarak üretilen antikorları içeren ve insan kanından yapılan bir maddedir. Yakın zamanda Hepatit B virüsüne maruz kalmış bireylerde enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için iğne şeklinde verilebilir.

Hepatit B genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden iyileşebilir. Doktor tarafında bireye ağrı kesiciler veya semptomları hafifletmeye yardımcı olacak ilaçlar önerilebilir.

Paylaş
badge Onaylanmış İçerik

Verdiğimiz Bilgilere Güvenebilirsiniz

Bu içerik 360 Sağlık Tıbbi Yayın Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tıbbi Yayın Kurulumuz, sağlık alanında güvenilir bilgiye erişim sağlamak amacıyla oluşturulmuş deneyimli doktor ve araştırmacılardan oluşan bir ekiptir.
Son güncelleme tarihi: 12.09.2024