Cinsel Terapi Nedir?
Cinsel terapi cinsel yaşamı etkileyen tüm unsurların ele alındığı terapi çeşitlerinden biridir. Genellikle konuşma terapisi şeklinde yürütülen bu terapi türüne kişiler ister partnerleriyle ister tek başına katılabilir.
Terapi sürecinde cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyen tıbbi durumlardan depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunlara kadar pek çok konu üzerinde çalışılır. Destek alan bireylerin süreç sonunda daha sağlıklı, güvenli ve keyif alabildikleri cinsel deneyimler yaşamaları amaçlanır.
Cinsel Terapi ile Tedavi Edilen Sorunlar Nelerdir?
Cinsel yaşam travmatik boşanma süreci, panik atak ve panik bozukluk gibi psikolojik faktörlerin yanı sıra fiziksel ve sosyolojik koşullardan da etkilenir. Örneğin, erektil disfonksiyon gibi fiziksel bir fonksiyon bozukluğu cinsel yaşamı etkileyen bir sorun olabilir. Aynı şekilde cinsellikle ilgili yerleşik yanlış bilgiler de kişilerin sağlıklı ve güvende hissettiği cinsel ilişkiler yaşamasına engel teşkil edebilir.
Partnerlerin arasındaki fiziksel ve duygusal yakınlık, romantik ilişkilerini ve yaşam kalitelerini etkiler. Bu nedenle cinsel sorunların kaynağı her ne olursa olsun cinsel terapistlerden destek almak bireylerin bütünsel sağlığını olumlu yönde etkileyecek önemli bir adımdır.
William H. Masters ve Virginia E. Johnson'dan oluşan Masters and Johnson araştırma ekibi cinsel uyaranlara gösterilen fizyolojik tepkiler üzerinden detaylı çalışmalar yaptılar. Çalışmaların sonucunda cinsel tepki döngüsünü 4 ayrı evreye ayırdılar: uyarılma, plato, orgazm ve çözülme. Cinsel tepki döngüsünün herhangi bir aşamasında cinsel deneyimi olumsuz yönde etkileyen bazı sorunlar yaşanabilir.
Peki, cinsel tepki döngüsünü olumsuz etkileyen ve destek almayı gerektiren faktörler nelerdir?
- Çok düşük veya yüksek libido,
- Cinsel birliktelik sırasında uyarılma sorunları,
- Arzu hissedilmesine rağmen orgazm olamama,
- Cinsel ilişki esnasında ağrı duyma,
- Erken veya geç boşalma gibi orgazmla sorunları,
- Çiftler arasında farklı düzeylerde cinsel istek nedeniyle doğan ve ilişkiyi etkileyen problemler,
- Herhangi bir hastalık ve operasyon sonrasında cinsel arzuda azalma,
- Travmaya neden olabilecek istismar gibi olumsuz cinsel deneyimler,
- Ereksiyon olmada veya ereksiyonu sürdürmede zorluk yaşama,
- Cinsellikle ilgili yanlış ve olumsuz inançlar,
- Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimle ilgili sorunlar,
- Bireyin bedenine yönelik kaygı duymasına neden olabilecek olumsuz düşünceler,
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara önceden veya şu anda sahip olmak,
- Hiperseksüel bozukluk,
- Pornografi bağımlılığı,
- Partnerler arasındaki iletişim problemleri.
Cinsel Terapi Kimler İçin Uygundur?
Cinsel hayatında olumsuz deneyimler yaşayan herkes cinsel terapiye başvurabilir. Destek almak için yaşanan problemin çok ciddi ve ileri düzeyde olması şart değildir. Bu noktada ihtiyaç duyması hâlinde her yaştan ve cinsiyetten yetişkin bireyin cinsel terapi desteği alabileceğini söylemek mümkündür.
Cinsel ilişki yaşamaya engel olabilecek fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıklarla baş etmeye çalışmak, partnerle cinsellik konusunda iletişim kurmakta zorlanmak, cinsel performansından memnun olmamak, aile ve çift sorunları gibi problemler nedeniyle mutsuz cinsel yaşam sürmek gibi pek çok nedenle cinsel terapistlere başvurmak doğaldır.
Cinsel terapiye gitmek vücudun herhangi bir noktasında yaşanan problemin teşhisi için hastaneye başvurmaktan farklı değildir. Çünkü sağlıklı bir cinsel yaşam kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak olumlu yönde destekler. Bu nedenle yaşamın ayrılamaz bir parçası olan cinsellik konusunda terapi almak diğer tüm rahatsızlıkların tedavi süreci gibi gerekli ve normaldir.
Cinsel terapi psikologları bireyin seanslara geliş nedenini çözüme kavuşturmak için yargılayıcı olmadan ve bireyi güvende hissettirerek destek vermeye hazırdır.
Cinsel Terapi Nasıl Uygulanır?
Cinsel terapide amaç danışanların cinsel yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen düşünceleri, davranışları ve durumları belirleyip onları olumlu yönde değiştirmektir. Terapi almaya başlayan danışanlara ilk seanslarda çoğunlukla genel ve cinsel sağlık, cinsellikle ilgili düşünceler, onları destek almaya iten durumlar sorulur.
Konuşmak cinsel terapinin temeli olduğu için danışanın sürece aktif katılımı son derece önemlidir. Ancak söz konusu cinsellik olduğunda kendini rahatça ifade etmek herkes için kolay olmayabilir. Bu durum terapistin rahatlatıcı ve güven verici yaklaşımlarıyla çözüme kavuşabilir.
"Cinsel terapi nasıl yapılır?" sorusuna verilebilecek tek bir cevap yoktur. Çünkü kadınlar ve erkekler için cinsel terapi süreci danışanların ihtiyaçlarına göre şekillenir. Ancak genellikle terapi süreci şu şekilde ilerler:
- Terapist cinsel sorunların altında yatan sebepleri anlayabilmek için danışana pek çok soru yöneltir. Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için danışanların sorulara açıklıkla yanıt vermesi önemlidir.
- Danışanların terapiye başvurma nedeni psikolojik problemlerin yanı sıra fiziksel sorunlar da olabilir. Terapist, süreci kapsamlı yürütebilmek adına gerekli gördüğünde danışanlarına fiziksel bir sorun olup olmadığı ihtimalini elemek için bazı testler yaptırmasını önerebilir. Testlerin sonucuna göre süreç hem psikoterapi hem ilaç tedavisi şeklinde iki koldan yürütülebilir.
- Cinsellikle ilgili sağlıksız düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmek için konuşma terapisi işe yarayabilir. Ancak terapist konuşma terapisinin yanı sıra danışanlarına evde uygulamak üzere cinsel terapi ödevleri de verebilir. Bu ödevler partnerlerin cinsel yakınlıklarını ve güven duygusunu artıracak pratikler içerebilir.
Cinsel Terapi Kimler Tarafından Uygulanır?
Cinsel terapi üniversitelerin psikoloji veya psikiyatri bölümlerinden mezun olan terapistler tarafından yapılır. Terapistlerin cinsel sorunlarla ilgili eğitim almasının yanı sıra açık görüşlü olması, yargılayıcı tavır takınmaması, cinselliğe tarafsız bakması ve etik kurallara bağlı olması son derece önemlidir.
Cinsel Terapi Teknikleri Nelerdir?
Psikologlar ve psikiyatristler danışanlarının yaşadığı deneyimlere ve sorunlarına odaklanarak farklı teknikler uygulayabilir. Terapi sürecinde uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:
Çift Terapisi
Çift terapisi genellikle çiftlerin ilişki odaklı sorunlarını çözmek için tercih edilir. Bu terapi kapsamında sadece cinsel sorunlar değil; ilişkide yaşanan güven problemleri, iletişimsizlik gibi konular da çalışılabilir. Çiftlerin terapi desteğiyle ilişkilerini daha sağlıklı bir noktaya taşımaları amaçlanır.
EMDR Terapisi
Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme tekniği olan EMDR terapisiyle travmatik cinsel deneyimler üzerine çalışılır. Bu yöntemle bireyin, cinsel travmalarının neden olduğu duygusal ve zihinsel problemlerine bir bakıma duyarsızlaşması ve onları çözebilmesi amaçlanır.
Bireysel Terapi
Daha önce de belirttiğimiz gibi cinsel terapiye bireysel olarak katılmak mümkündür. Kişinin destek almak için mevcut romantik ilişkisinin olmasına gerek yoktur. Geçmiş deneyimleri veya cinselliğe dair şu anki düşünceleri üzerine çalışmak isteyen her birey bireysel terapi alarak cinsel yaşamındaki sorunları aşabilir.
Cinsel Eğitim
Terapi süreci cinsel eğitimi de içerebilir. Masters ve Johnson'un ortaya koyduğu cinsel tepki döngüsü hakkında danışanlara farkındalık kazandırmak için bilgiler verilebilir. Bu eğitim danışanların cinsel tepki döngüsündeki evrelerde karşılaştıkları sorunları anlamalarına vesile olabilir.
Psikodinamik Terapi
Psikodinamik terapi; temelde bireylerin geçmişte yaşadıkları deneyimleri, bilinç dışı süreçlerini ve savunma mekanizmalarını anlamaya yöneliktir. Bu bağlamda şu anda yaşanan cinsel sorunların geçmiş deneyimlerle olan ilişkisi; serbest çağrışımlar, rüyalar ve bilinç dışı materyaller kullanılarak anlaşılmaya çalışılır.
Duyu Odaklı Terapi
Masters ve Johnson tarafından geliştirilen duyu odaklı terapi, çiftlerin cinsel yakınlığını ve iletişimini artırmaya yönelik dokunma egzersizlerini içerir. Bu egzersizlerde cinsel zevkin artması ve duyulan kaygının azalması için kademeli dokunma çalışmaları yapılır.
Beden İmajı Egzersizleri
Beden imajına yönelik yapılan egzersizler bedenleriyle ilgili olumsuz düşünce kalıplarına sahip danışanların bu algılarını iyileştirip cinsel birliktelik esnasında kendilerine güvenmelerine yardım eder. Bu yöntemde ayna çalışmaları kullanılır ve danışanların beden algılarını bilişsel olarak yeniden yapılandırmak amaçlanır.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Cinsel yaşama dair yararsız ve olumsuz düşünce kalıplarının yeniden yapılandırılması için maruz bırakma terapisi gibi farklı teknikleri içeren bir yöntemdir. Terapist, danışanın cinsellikle ilgili düşüncelerine daha yakından bakmasını sağlar. Ardından bu düşüncelere daha sağlıklı bir bakış açısıyla yaklaşmak kolaylaşır.
Farkındalık Çalışmaları
Danışanların beden farkındalığını artırmaya yönelik rehberli farkındalık egzersizleri ve meditasyon gibi çalışmaları içerir.
Cinsel İşlev Bozukluğunu Yönetmek İçin Egzersizler
Cinsel işlev bozukluklarını yönetmeye yardımcı olan ve cinsel terapide uygulanabilen başlat-durdur tekniği gibi egzersizlerdir.
Duyarsızlaştırma Çalışmaları
Cinsel terapide vajinismus, erektil disfonksiyon gibi sorunları yaşayanlara cinsel birliktelik sırasında rahatlamaları ve duydukları kaygıyı azaltmaları için duyarsızlaştırma çalışmaları uygulanabilir.
Cinsel Terapi Ne İşe Yarar?
Tek başına veya çift olarak cinsel terapiye başvurmak bireylerin cinsel deneyimlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Destek alan danışanların sürece başlama sebebi ne olursa olsun cinsellikle ilgili yararsız düşünceleri varsa bunları terapi sayesinde sağlıklı şekilde yapılandırma fırsatı bulabilirler. Cinsel terapinin diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Çiftler cinsel istekleri veya endişeleri hakkında etkili bir iletişim kurabilmeyi öğrenebilir. Örneğin terapist eşliğinde yapılabilen rehberli iletişim egzersizleri, çiftlerin ihtiyaçlarını daha rahat ifade etmelerini sağlayabilir. Kişi yargılanma endişesi duymadan düşüncelerini aktarırken bir yandan da kendini partnerinin talebini ve düşüncelerini dinlemeye hazır hissedebilir.
- Çiftler arasındaki fiziksel ve duygusal yakınlık artabilir. Böylece sadece cinsel yaşamlarında değil, ilişkilerinde de daha tatminkâr ve mutlu olabilirler. Terapi sürecinde kazandıkları yeni bakış açıları sayesinde karşılaşabilecekleri sorunlara daha sakin ve yapıcı yaklaşabilirler.
- Çeşitli nedenlerle terapiye başvuran kişiler, sorunlarının altında yatan ana sebebi keşfedebilir. Böylece zamanla kaygılarının hafiflediğini hissedebilir ve bu sorunlarla baş etmelerini sağlayacak deneyimlere açık olabilirler. Partnerler cinsel işlev bozukluğuna yönelik birlikte çözüm bulup süreci yönetme konusunda hevesli ve daha çözümcül yaklaşmayı öğrenebilirler.
- Cinsel travmaya maruz kalmış veya olumsuz cinsel deneyimler yaşamış bireyler bilişsel davranışçı terapi ya da EMDR terapisi gibi yöntemlerle, başa çıkma stratejileri geliştirebilir. Cinsellikle ilgili yerleşen olumsuz duygu ve düşünceleri yeniden yapılandırabilir, kendilerini cinsel deneyim esnasında daha güvende hissedebilirler.
Cinsel Terapi Desteği Alabileceğiniz Terapistler 360Sağlık'ta!
Cinsellik bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını etkileyen önemli bir unsurdur. Sağlıklı bir cinsel yaşam partnerlerin daha mutlu ve kaliteli ilişkiler yürütebilmesine katkı sağlar. Ancak fiziksel veya psikolojik nedenlerle yolunda gitmeyen bir cinsel yaşam bireylerin pek çok açıdan kendini kötü hissetmesine neden olabilir.
Aynı şekilde romantik ilişkilerin zarar görmesine ve aşılamayacak sorunların ortaya çıkmasına da sebebiyet verebilir. Bu noktada cinsel terapi mevcut sorunların üstesinden gelinmesine ve tatmin edici ilişkiler yaşanmasına yardım edebilir.
Siz de cinsellikle ilgili problemler yaşadığınızı düşünüyor ve kendinizi terapiye başlamaya hazır hissediyorsanız 360Sağlık Psikoloji bünyesinde danışmanlık veren terapistlerimizden destek alabilirsiniz. Vakit kaybetmeden online cinsel terapiye başlamak için randevunuzu hemen oluşturabilir, çok daha sağlıklı bir cinsel yaşam için ilk adımı atabilirsiniz.